Doorgaan naar hoofdcontent

Candide - dinsdag 18 juni 2013 - Vlaamse Opera Antwerpen

Candide -de opera die bestempeld wordt als musical, of de musical die bestempeld wordt als opera- is aan zijn tweede termijn toe in de Vlaamse Opera. De productie van Nigel Lowery, die enkele jaren geleden de hoge verwachtingen van het publiek al had ingelost is de seizoensafsluiter van de Vlaamse Opera. Goede keuze, na de Tragedy of a friendship die menig Vlaming zure oprispingen heeft bezorgd. Candide gaat in tegen dit verval in leegheid en cultureel snobisme.

Het lijkt wel of Candide, ooit in het leven geroepen door Voltaire, bestand is tegen alle kwaad. Nochtans is het verhaal van zijn leven geen opeenstapeling van platte grappen en grollen. De sérieux gelinkt aan het lot van Candide wordt keer op keer in stijl en op een heel grappige manier genuanceerd. Niet alleen door de (eclectische) muziek, maar ook door de erg originele mise-en-scène die heel aanstekelijk werkt.

(c) Vlaamse Opera
 
De stemmen van deze avond zijn heel erg goed. Michael Spyres (Candide), die ondertussen al een serieus curriculum heeft opgebouwd, scheert hoge toppen. Zijn aria's zijn erg mooi gezongen, gevoelig waar het moet. Deze tenor is geweldig, en dat vindt het publiek er ook van. Ik ben erg benieuwd om deze man te horen zingen in pakweg La gazza Ladra of La donna del lago, heel verschillend van wat we vanavond te horen kregen.

Cunegonde, gezongen door de Amerikaanse Leah Partridge is de eerste om een tussentijds applaus te krijgen na de aria waar iedereen op zit te wachten: Glitter and be gay. Glitteren doet ze in elk geval, zowel letterlijk als muzikaal. Zij het niet dat deze sopraan soms wat té Verdiaans overkomt. Maar dat is haar vergeven. Steengoed is ze in elk geval wél.

Pangloss (Graham F. Valentine) komt ook zeer goed over bij het publiek. Deze acteur is niet aan zijn proefstuk toe en dat voel je, net zoals de ervaren Carole Wilson, de chouchou van het publiek, die gestalte geeft aan The Old Lady, wiens achterste half is weggesneden in lang vervlogen tijden. Een klok van een stem, en een enorm inlevingsvermogen. Brava!

Gijs Van der Linden, een van onze Belgische trotsen en rotsen op operagebied zet een fantastische prestatie neer in zijn maar liefst 5 solorollen. De stem van deze veelbelovende tenor wordt groter, en dat weet men ook in het buitenland. De laatste producties waarin hij actief was zijn Het sluwe vosje en Tannhäuser, beiden in Strasbourg. In deze laatste productie zong hij de rol van Walther von der Vogelweide. Een verdienstelijk man die ik een bijzonder warm hart toedraag!


Candide is een topper, op alle gebied. Toegankelijk voor iedereen. Bernstein heeft de toekomst van het genre gegarandeerd, zonder enige twijfel.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...