Doorgaan naar hoofdcontent

Arthur en Lucas Jussen solorecital - zaterdag 18 juli 2015- Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam (Nederland)

Wanneer artiesten spreken over mijlpalen in hun carrière, bedoelen ze daarmee: gebeurtenissen in hun parcours die veelbepalend zijn, en belangrijk. Dat voor de broers Jussen zo een mijlpaal heeft plaatsgevonden, was duidelijk in het Concertgebouw Amsterdam. Dit gebouw, dat beide pianisten al goed kennen door hun recitals in de Kleine Zaal, of optredens met orkest in de Grote Zaal, werd het decor van een zeer druk bijgewoond solo- en duorecital van beide pianisten, niet in de Kleine maar voor de eerste keer in de Grote Zaal. En dat betekent uiteraard wel iets! Meer dan 200 extra stoelen werden aangerukt om aan de vraag naar tickets te kunnen voldoen. Ik heb het Concertgebouw nog nooit zo druk geweten, en de sfeer die er rondhing, was ronduit feestelijk en zomers!

(c) Peter van der Heyden
Het programma dat de twee broers hebben samengesteld is er een van grote virtuositeit en kwaliteit. De twee pianisten beginnen met de Sonate in D op. 6 van Beethoven. Desondanks de overvolle zaal, en de aanwezigheid van meer dan 2000 toehoorders, kan je een speld horen vallen.

Daarna treedt Arthur aan met de Negen variaties op een menuet van J.P. Duport. Ook daar is het publiek één en al oor, en stel ik vast dat Arthur Jussen resoluut kiest voor het evenwicht in zijn pianospel, waar Mozart in zijn muziek zo naar hunkert. Niets teveel, niets te weinig, maar een prachtige balans, waar Mozart fier op zou zijn.

En alsof dit hoogtepunt nog niet genoeg is, komt Lucas Jussen op het podium met de "Kleine Sonate" van Schubert, in A, D664. Deze uitvoering is er een die ik direct op CD zou willen gebrand hebben om voor altijd bij te houden. Wat een bewondering heb ik voor pianisten die deze muziek op zulk een manier vertolken! Alle gevoelens tegelijk komen op me af, Lucas Jussen is gemaakt voor deze muziek.

En de kers op de taart, het volgende hoogtepunt na al wat al gepasseerd is, is de Eerste Marche caractéristique van Schubert, waarmee Lucas en Arthur reeds voor de pauze een staande ovatie binnenhalen!

Na de pauze luisteren we naar drie nocturnes van Chopin, waarin de twee broers mekaar afwisselen. Ook daar is het opvallend hoe aandachtig het publiek is. Lucas en Arthur Jussen dwingen hun publiek tot luisteren, een kwaliteit die ik zo apprecieer bij hen!

Na deze mooie nocturnes speelt Arthur de Polonaise-fantaisie, eveneens van Chopin. Een grootmeester aan het werk.

Het neusje van de zalm van het tweede deel is La Valse van Maurice Ravel, voor twee piano's. De twee broers zijn zo op mekaar afgestemd dat dit stuk zorgt voor vuurwerk in de zaal! Het publiek gaat compleet uit zijn dak, en krijgt enkele toegiften voorgeschoteld van enorm formaat! Een stuk van Arensky, het Abendlied van Schumann, en, wat niemand had verwacht, maar wat het publiek helemaal deed ontploffen van blijheid: de Mambo, in een bewerking voor twee piano's, van Bernstein. De twee jongens halen hun percussietalenten boven en zetten het publiek aan om deel te nemen aan het grote feest! Dit is een zelden gezien spektakel, dat voor altijd in mijn geheugen staat gegrift. 

De broers Jussen, wiens agenda voor komend seizoen al propvol zit, hebben geschiedenis geschreven in het Concertgebouw. En ik ben zo gelukkig dat ik daar getuige mocht van zijn, en daarin ben ik zeker niet alleen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...