Doorgaan naar hoofdcontent

Ballet Vlaanderen presenteert Choreolab 2017 - zaterdag 24 juni 2017 - Theater 't Eilandje Antwerpen

Als de dansers van Ballet Vlaanderen het heft in eigen handen nemen, en carte blanche krijgen voor het ontwikkelen van hun eigen choreografieën, belooft dat een reeks boeiende creaties op te leveren. Zo was er dit jaar weer een "Choreolab", een heus laboratorium waarbij dansers de kans krijgen om zelf te experimenteren met hun creativiteit. Het resultaat vind ik gewoonweg verbluffend!



(c) Filip Van Roe
Het concept van Choreolab is duidelijk: we krijgen acht korte choreografieën te zien, met elk hun eigen insteek. Het programmaboekje maakt ons wegwijs in de verschillende "productietjes" die we te zien krijgen.

Zo is er de Entr'acte van Nancy Osbaldeston, waarin we het relaas volgen van een clown die na zijn show naar huis gaat. We volgen hem zelfs tot in zijn dromen. Wat een ontroerende choreografie: dromerig, weemoedig, schattig... Van de dansers wordt niet alleen verwacht dat ze mooi dansen, maar ook de mime, onontbeerlijk voor echte clowns, wordt niet over het hoofd gezien. Een adembenemend stukje pure kunst! Ik ben grote fan, en sinds ik dit gezien heb, is mijn angst voor clowns verdwenen.

Hana is een choreografie gebaseerd op Les fleurs du Mal van Charles Baudelaire. Een prachtige choreografie die, zo legt Hector Ferrer het uit "gaat over mentaal vastzitten op een bladzijde terwijl je fysiek al elders vertoeft". Prachtig!

Dan komt The future Past van Virginia Hendricksen. Het is een stuk over "tijd, herinneringen  en de toekomst". Even ontroerend als mooi brengen de dansers dit stuk ten tonele. Ongelooflijk mooi!

Daarna is Acacia Schachte aan de beurt met As you like. Dit is voor mij het "moeilijkste" stuk van de reeks, niet in het minst omwille van de muziek, elektronisch, vergezeld van een live viool. De choreografie is erg mooi, en dwingt de kijker om mee te "denken" met de dansers. Heel geslaagd!

Na de pauze: een ander hoogtepunt van jewelste: Solar Industries van Jonas Vlerick. Wat een passie, wat een energie. Ongelooflijk staaltje dans, in een intelligente choreografie. Jonas Vlerick heeft mijn hart veroverd, ik hoop nog veel van hem te zien in de toekomst!

Mikio Kato danst solo een choreografie van directeur Sidi Larbi Cherkaoui. Adembenemend, energie, grenzenaftastend. Wat een staaltje vakkunde! 

Emmi Pennanen creëert North, een prachtige choreografie waar gespeeld wordt met donker en licht, met schaduw. Wat een prachtige esthetiek!

De kers op de taart is de gewaagde choreografie van Drew Jacoby. Hilarische toestanden, drag-queens, trashy toestanden. Voor ieder wat wils, zoveel is zeker!

Choreolab is voor mij een nieuwkomer, maar ik vind het een fantastisch concept. Meer van dat! Zoveel is zeker!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...