Doorgaan naar hoofdcontent

Lucas en Arthur Jussen in duorecital op de Flagey Pianodays - zaterdag 24 februari 2018 - Flagey Brussel

In het kader van de Piano Days in Flagey worden Lucas en Arthur Jussen verwacht voor een pianorecital. De twee broers, die 's ochtends nog op het vliegtuig zaten vanop hun vorige concertbestemming, presteren iets buitengewoons. Het publiek is razend enthousiast en vraagt de jongens terug voor twee encores. Dat hun passage niet ongemerkt voorbij zal gaan, staat nu al buiten kijf.


(c) Lucas en Arthur Jussen

Het recital van iets meer dan een uur toont ons het beste van vele werelden. Lucas en Arthur Jussen slagen erin op een uur tijd enkele staaltjes te laten horen van hun beste kunnen. Ze beginnen met de sonate voor quatre mains in D, op. 6, van Beethoven. De uitvoering hiervan is zeer doorleefd en evenwichtig. Een prachtige opener. Daarna speelt Lucas twee nocturnes (op. 62) van Chopin. Wat speelt hij dit mooi... Het is een uitvoering om zo op CD te zetten! Daarna komt "Night' aan de beurt, het werk dat Fazil Say speciaal voor de broers geschreven heeft, en kadert in de strijd tegen de allesoverheersende retoriek van Erdogan en consoorten. Het bijzonder krachtige stuk is ondertussen een echt lijfwerk geworden voor de twee jonge pianisten. Het is bewonderenswaardig hoeveel ze hier van zichzelf insteken bij de uitvoering ervan!

Van lijfstukken gesproken: Arthur speelt de Variaties op. 41 van Kapustin. Ongelooflijke prestatie, waarbij het publiek na afloop rechtveert uit hun zetels. Een mens vraagt zich af hoeveel noten er in een pianist van dit kaliber zijn hoofd onthouden kunnen worden! Mij lijkt het in elk geval buitenaards! Ik hoop deze uitvoering ooit op CD te kunnen beluisteren!

Als slotstuk kiezen de broers voor Schuberts Fantasie in f voor quatre mains op. 103 (D940). Elegant einde, maar dat is dus buiten het publiek gerekend, die de twee pianisten tot twee maal toe tot een encore beweegt.

Dat dit een zeer intense concertbelevenis was, staat vast. Vele werelden op iets meer dan een uur tijd. Er zijn weinig mensen die dat kunnen evenaren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...