Doorgaan naar hoofdcontent

Memento Mori - zaterdag 16 juni 2018 - Ballet Vlaanderen (Antwerpen)

Voor de voorstelling met als titel "Memento Mori", heeft men een programma samengesteld met drie choreografieën. De eerste, "Memento Mori", is van Sidi Larbi Cherkaoui, de tweede, "Workwithinwork" is van de hand van William Forsythe en de derde, "In your rooms", is van Hofesh Shechter. Het zijn stuk voor stuk adembenemende werken, voortreffelijk uitgevoerd door de dansers van Ballet Vlaanderen.


(c) Filip Van Roe
"Memento mori" of "bedenk dat je sterfelijk bent". In een interview met Sidi Larbi Cherkaoui in het programmaboek lezen we dat hij onderzoekt met dit werk wat er overblijft van ons na onze dood. Een interessant vertrekpunt voor een aangrijpende choreografie. De decors van Amine Amharech, de kostuums van Jan-Jan Van Essche en niet in het minst de muziek van Woodkid (wat een ontdekking!) maken de choreografie compleet, en op wat voor een manier! Dit werk is een van de mooiste dingen die ik ooit zag op het balletpodium. Het is van een intensiteit die naar de keel grijpt. We bevinden ons in een parallelle science-fictionwereld. Een hele belevenis, die indruk maakt. Nog nooit was het publiek zo stil. Ik leer bij dit stuk ook veel bij over de verschillende ballettechnieken: ook de mannen doen aan pointes.

De tweede choreografie, van Forsythe is van een heel andere aard. Forsythe voorziet in Workwithinwork een opeenvolging van duo's, die allen een verschillende karakter hebben: van strijd, tot hartstocht. Voor mij springen enkele dansers in het oog: Lara Fransen, Philipe Lens en Matt Foley. Hun bewegingstaal is, zoals ik in een eerdere blog al eens vermeld had, van een exquise kwaliteit. Deze dansers ontroeren mij enorm! Ik vind het erg bijzonder en voel me vereerd hen aan het werk te mogen zien!

De avond wordt afgesloten met "In your rooms" van Hofesh Shechter. Wat een energie, wat een ongelooflijke kracht. De muziek wordt live gebracht door het HERMESensemble: wereldkwaliteit! Alle dansers geven het beste van zichzelf in deze uitputtende choreografie. En ze doen dat op de "Ballet Vlaanderenmanier": met precisie, in schoonheid en met grote passie. Dat is waar ik enorm van hou.

Een bijzondere pluim gaat naar Philip Lens, Matt Foley en Brent Daneels. Deze drie dansers dansen de drie volledige choreografieën mee. Maar dat doen ze met bravoure, en met een glimlach naar het publiek, bij het applaus. Een mateloos respect heb ik, voor de kunst die zij tot leven wekken!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...