Doorgaan naar hoofdcontent

Jan Lisiecki speelt Rachmaninov - donderdag 25 juli 2019 - Concertgebouw Amsterdam

Jan Lisiecki heeft in de loop der jaren al bewezen dat hij een groot pianist is. Door onlangs het tweede pianoconcerto van Rachmaninov toe te voegen aan zijn palmares, geeft hij het publiek een mooi cadeau. Dit concerto, dat ik persoonlijk bij de mooiste stukken muziek reken die ik ken, is niet voor iedereen weggelegd. De moeilijke partituur doorgronden is één. Er een eigen interpretatie aan geven is twee. Lisiecki slaagt erin een heel persoonlijke draai aan te geven, en verbaast het publiek met zijn interessante lezing van Rachmaninov. Samen met het Australian Youth Orchestra en maestro Krzysztof Urbański, geeft Jan Lisiecki een optreden van wereldniveau. 

(c) Jan Lisiecki
Van jeugdorkesten wordt vaak gezegd dat ze nog veel te leren hebben, en dat hun klank niet altijd matuur is. Dat lijkt me ergens wel logisch, maar het Australian Youth Orchestra bewijst al bij de inleiding van het concert met de Ouverture uit Roeslan en Ljoedmila dat het een orkest is van topniveau. Samen met dirigent Urbański, die reeds meerdere malen samen heeft gewerkt met Jan Lisiecki, krijgt het orkest al op voorhand een daverend applaus. Het publiek in Amsterdam heeft zin in een spetterend concert en krijgt meer dan waar voor haar geld. De Ouverture wordt gespeeld met bravoure, en is de ideale opener voor een boeiende concertavond.

Dan is het de beurt aan solist Jan Lisiecki. Met het tweede pianoconcerto van Rachmaninov waagt de pianist zich aan een werk dat vele klassieke muziekliefhebbers kunnen meeneuriën. Een persoonlijke touch is dus nodig om het verschil te maken. En die touch is al merkbaar vanaf de eerste maat. Lisiecki zet het concerto in, pianissimo, zoals het op de partituur staat, en aan een tempo dat de spanningsboog van deze legendarische maten enorm vergroot: de stilte tussen de twee aanslagen van de hele en halve noten in het begin van het stuk is ietwat uitgerokken en wordt bijgevolg zo mysterieus, dat je in het publiek een speld kan horen vallen. Jan Lisiecki slaagt er in van bij de eerste aanslag het publiek te dwingen tot luisteren. En de spanningsboog die hij creëert wordt aangevuld met een orkest een een dirigent die weten waarover het gaat. Dit is pure magie, en die mag niet verloren gaan. De drie delen worden dan ook aaneensluitend gespeeld zonder gekuch en gekreun van mensen in het publiek tussendoor. Ook dat is een keuze die gemaakt wordt door de musici op het podium, en die de intensiteit van het werk enorm vergroot. Lisiecki slaagt erin aan dit werk een lichtheid te geven, zonder dat de samenwerking met het gigantische orkestapparaat verloren gaat. Zijn pianospel is vederlicht, zonder aan robuustheid te verliezen. Dit is een prestatie van topniveau, en ik ben zelden zo meegevoerd geweest in een concerto als tijdens deze avond. Lisiecki speelt de Traümerei uit de Kinderszenen van Schumann als toegift. Een mooi cadeau aan het publiek.

Na de pauze krijgen we de zevende symfonie van Dvořák te horen en die wordt gesmaakt door de bomvolle Grote Zaal van het Concertgebouw. Omdat het orkest op tournee is wordt er zelfs een toegift gespeeld onder de vorm van de Slavische dans in g van Dvořák.

Dit is een concert om nooit te vergeten. Ik hoorde een Rachmaninov als nooit tevoren. Een prachtig duo muzikanten samen met een toporkest, op de warmste dag sinds twee eeuwen. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...