Doorgaan naar hoofdcontent

Recital van Julien Libeer - maandag 21 september 2020 - Flagey (Brussel)

Zes lange maanden na het ingaan van de lockdown, komt het concertleven schoorvoetend terug op gang. Muzikanten staan te popelen om de scène te betreden, en muziekliefhebbers zouden maar al te graag al de geannuleerde concerten inhalen. Eén van de muzikanten die ik echt gemist heb in al die maanden is Julien Libeer. Deze pianist, die zijn laatste cd nog uitbracht in januari, speelde zijn eerste recital sinds de lockdown in België, in Flagey. Gezegd moet dat het een bijzonder en ontroerend concert was, niet in het minst omdat het voor velen hun eerste concertbezoek in maanden was. Zoals in alle concertzalen deze dagen, heeft Flagey een vlekkeloze en veilige organisatie voorzien, die er voor zorgt dat bezoekers maar één ding te doen staat: genieten van de muziek! Flagey bewijst hiermee eens te meer dat een bezoek aan een concertzaal in deze tijden stressloos kan verlopen! Julien Libeer zorgt daarenboven voor een hoogstaand en ambitieus programma: topklasse gegarandeerd!



(c) Julien Libeer

Het programma van dit recital staat voor een groot stuk in het teken van de twee componisten die Libeer vertolkt op zijn laatste cd: Béla Bartók en Johann Sebastian Bach. Deze grote namen verdienen uiteraard een plek in het repertoire van elke pianist, en door deze twee te combineren bewandelt Julien Libeer een bijzondere route. In het programmaboek van de cd lezen we waarom Bach en Bartók meer met mekaar te maken hebben dan we op het eerste zicht zouden denken! Het is dan ook een aanrader de cd in huis te halen, en niet alleen om te genieten van deze prachtige opname, maar ook om iets bij te leren over het waarom van deze interessante combinatie!

Julien Libeer start met In de open lucht, Sz 81, BB 89 van Bartók en direct is één ding duidelijk: wat is het heerlijk om deze pianist nog eens live aan het werk te horen in zo een veeleisend programma. Elke noot is buitengewoon zuiver gearticuleerd. Het is een plezier om te zien, en te  horen hoe Julien Libeer in staat is om het Bartókuniversum op de Bühne te toveren, met de rustige en beheerste houding aan de piano die hem zo typeert.

Na de Bartók is het tijd voor Bach. De Franse suite nr. 5 in G, BWV 816 is een pareltje. Deze ongelooflijk mooie partituur zorgt voor dromerige melodieën, die bij Julien Libeer in deskundige handen zijn. Net zoals bij de Bartók zijn we getuige van de ongelooflijke beheersing van de pianist, en van de zuiverheid van het pianospel. Het is genieten van begin tot einde!

Daarna volgen de Valses Nobles et Sentimentales, M. 61, van Maurice Ravel. Wat een prachtige verderzetting van het recital! Ravel kent geen geheimen voor Julien Libeer, en hij weet perfect te benadrukken waar het in deze muziek om draait. Deze componist, weer helemaal anders dan Bartók en Bach, uiteraard, past in het rijtje der Groten die we nooit uit het oog mogen verliezen. Julien Libeer maakt ook hier een verrassende maar doordachte keuze, om dan te eindigen met de Tweede pianosonate in bes op. 35 van Chopin. Deze zeer bekende sonate met de befaamde Marche funèbre in het laatste deel, is verre van eenvoudig, maar ook hier toont Libeer zich meester, en zeker van zijn stuk. Ik vond dit een van de beste uitvoeringen die ik tot nu toe van dit stuk gehoord heb, en in de laatste maten van het stuk, het einde van de dodenmars, ontdek ik dingen die ik nooit eerder gehoord heb, met dank aan de superzuivere articulatie, nogmaals, van de pianist.

Julien Libeer wordt naar huis gestuurd met een daverend applaus, maar hij laat zijn publiek niet gaan zonder twee toegiften. De Sicilienne uit Bachs fluitsonate, in een arrangement van Wilhelm Kempff, werd pas vorige week door Libeer ingestudeerd, maar hij durft het aan om het toch voor zijn publiek te brengen, zo meldt hij ons. Nadat het publiek hem een tweede keer terugvraagt speelt hij nog de Prélude in do groot uit het eerste boek van Bachs Welgetemperd Klavier. Een juweeltje in de schatkist die Julien Libeer ons doorheen een prachtig recital gegeven heeft!



Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...