Doorgaan naar hoofdcontent

Jakub Józef Orliński - 17 september 2021 - Amuz Antwerpen

Wat was het heerlijk om nog eens naar een concert te gaan in een échte concertzaal, en dan nog wel één van de mooiste die België rijk is. Wat was het "de max" om Jakub Józef Orliński, de breakdancende contratenor, nog eens aan het werk te zien in levende lijve. Het concert dat Amuz organiseerde als opener van het nieuwe culturele seizoen was een schot in de roos! Even konden we alle coronaperikelen achter ons laten en genieten van een van de allermooiste operastemmen van het moment.

(c) Ksawery Zylber

Orliński is geen onbekende in Antwerpen. In 2018 betoverde hij het publiek met een adembenemend concert bij Amuz. Ik herinner mij een staande ovatie van een kwartier, met de nodige encores tot gevolg. Dat hij dit jaar nog eens naar Antwerpen zou komen, was een droom die uitkwam. Orliński brengt de topkwaliteit die we van hem gewend zijn. Sterker zelfs, hem live horen zingen is een unieke ervaring, niet in het minst door zijn buitengewone projectie tot ver achter in de zaal en zijn ongelooflijke intonatie.

Orliński bracht voor de gelegenheid Il Pomo d'Oro mee. Dit barokensemble staat bovenaan de lijst van barokensembles in Europa, en werkte meermaals samen met de contratenor. Ook voor zijn gloednieuwe cd  die binnenkort verschijnt, werkte hij samen met het geprezen ensemble. Het is uit deze cd, getiteld "Anima Aeterna", dat enkele werken worden weerhouden voor het concert.

Voor dit concert nam Francesco Corti met veel bravoure de muzikale leiding op zich. De combinatie van dirigent, zanger en orkest is een geoliede machine. Corti speelt in op de perfecte  akoestiek van de zaal (die voor een keer nog eens goed gevuld is) en geeft minieme aanwijzingen. De muzikanten zijn stuk voor stuk raspaarden die geen dressuur nodig hebben. Ze weten wat ze doen, en vooral: ze luisteren naar mekaar én de countertenor van dienst.

Het recital van Orliński bevat het ene hoogtepunt na het andere. Het solomotet "Barbara dira effera" van Zelenka (1679-1745), dat bestaat uit twee aria's en een recitatief, is zo een knaller, en mijn lievelingsmoment van de avond. Met een inlevingsvermogen om u tegen te zeggen katapulteert Jakub Józef Orliński zijn stem de zaal in. Die projectie van klank is toch wel echt uniek. Orliński slaagt erin versieringen zo te fraseren dat je haast kippenvel krijgt van verbazing en ongeloof. Hoe is een mens in staat om zo een mooi geluid te produceren? Ook in een extract uit Il fonte della salute van J.J. Fux (1660-1741) toont Jakub Józef Orliński zich heer en meester.

Afsluiten doet Orliński met de antifoon in re klein (HWV 269) van Händel. Het is, zoals de contratenor uitlegt aan het publiek, een contrast met het sprankelende A che si serbano van Schiassi. En naar eigen zeggen houdt de zanger van contrasten. Wel, ik ook. Dit geslaagde "nieuwe begin" van het cultureel leven zal nog lang nazinderen, zoveel is zeker.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...