Na twee jaar van sluitingen en beperkingen, is het eindelijk zo ver: er kunnen terug concerten georganiseerd worden naar goede oude gewoonte, en dat doet veel deugd. Het lijkt wel of de concertzalen een nieuw elan uitstralen, en de musici staan te popelen om terug voor publiek te mogen optreden. Zo is Alexandre Kantorow bezig aan een zegetocht in de mooiste concertzalen, waaronder de Studio 4 in Flagey, met een waanzinnig mooi recitalprogramma. Deze pianist heeft geen moeite gespaard om een ambitieus programma samen te stellen, waarin hij zijn virtuositeit, elegantie en transcendente pianospel tot uiting kan brengen. Dit was één van de recitals waar je een moord zou voor plegen. De opbrengst van de ticketverkoop van dit concert werd, in het kader van de actie "Classical music for Ukraine" volledig geschonken aan de slachtoffers van de woedende oorlog. Daarenboven heeft maestro Kantorow eveneens zijn hele gage aan de organisatie geschonken. Van klasse gesproken!
Bij het bekijken van het programma van Kantorows recital in Flagey valt me direct op hoe groots en ambitieus deze concertavond is opgevat. Het ziet eruit als volgt:
Franz Liszt (1811-1886)
Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, Praeludium nach J. S. Bach, S.179 (1859)
Robert Schumann (1810-1856)
Pianosonate nr. 1 in fis, op. 11 (1835)
1. Introduzione (un poco adagio) - Allegro vivace
2. Aria: Quarante cinq mesures indiquées senza passione ma espressivo
3. Scherzo: Allegrissimo
4. Finale: Allegro un poco maestoso
Franz Liszt (1811-1886)
uit Années de Pèlerinage – Italie : Sonetto 104 del Petrarca, S. 161 (1849)
Abschied, S.251 (1885)
La Lugubre Gondola II, S. 200 (1882)
Alexander Scriabin (1872-1915)
Vers la flamme, op. 72 (1914)
Franz Liszt (1811-1886)
uit Années de Pèlerinage – Italie : Après une lecture de Dante : Fantasia Quasi Sonata, S. 161 (1849)
De aanwezigheid van Liszt vormt de rode draad doorheen het hele programma en dat is niet zonder toeval, want het is een van de grote componisten wiens oeuvre Kantorow tot in de puntjes verkend heeft, getuige daarvan enkelen van zijn opnames op cd.
Kantorow overtuigt het publiek van bij de eerste noten, hij deinst er niet voor terug heilige huisjes plat te gooien en zijn eigen interpretatie van de gespeelde werken door te voeren. En die interpretatie is tot in de puntjes afgewerkt. Kantorow betrappen op een fout is haast onmogelijk, en zijn evenwichtige en krachtige pianospel is van het allerhoogste niveau. Dat je vanuit het publiek haast met open mond zit te luisteren en te bedenken "hoe dit toch allemaal mogelijk is" en "hoe hij erin slaagt om zulke snelle loopjes, versieringen en accenten uit te voeren", is bijzaak. Want al gauw word je meegevoerd in een continue stroom van pracht en praal, van ingetogenheid, van vurige passie en expressie. Kantorow is een absoluut geniaal pianist, die met bijzonder veel respect voor zijn publiek, en de componisten, omgaat met de muziek. Superlatieven ontbreken om uit te drukken om welke manier hij zijn klank de zaal in projecteert.
En voor je het weet stap je tweeënhalf uur later uit de concertzaal als een ander mens...
Reacties
Een reactie posten