De succesvolle roman "Brodeck", geschreven door Philippe Claudel, tart ieders verbeelding. Het was dan ook een fantastisch idee om van dit erg aangrijpende verhaal een opera te maken. Daan Janssens stond in voor deze moeilijke opdracht maar slaagt, wat mij betreft, met verve. Wat een adembenemend werk is dit geworden! Samen met een schare aan topsolisten en een orkest in bloedvorm maakt regisseur Fabrice Murgia van deze productie een werk dat in vele lagen bekeken en beluisterd kan worden. Het spelen met "de tijd", wat van deze roman een moeilijk werk maakt om op scène te zetten, lost Murgia spitsvondig op met camerawerk en projecties.
![]() |
(c) Annemie Augustijns |
De muzikale leiding van het project wordt verzorgd door Marit Strindlund. Deze voor mij onbekende dirigente kwijt zich voortreffelijk van haar taak, en loodst het orkest door de toch wel ingewikkelde partituur. Daan Janssens heeft het de muzikanten niet gemakkelijk gemaakt maar het resultaat is er eentje om u tegen te zeggen! En van de muzikanten gesproken, het is leuk om enkel namen "van bij ons" terug te zien op de affiche. Zo zingt Thomas Blondelle de rol van Göbbler/Peiper, horen we Werner van Mechelen (met hanekan!) als burgemeester Orschwir en Tijl Faveyts als Büller/Ulli. De Anderer, de enige gesproken rol in de productie, wordt gespeeld door een voortreffelijke Josse De Pauw. Erg leuk ook om hem aan het werk te zien!
Zonder het hele verhaal uit te spitten, kan gezegd worden dat Daan Janssens en Fabrice Murgia er in geslaagd zijn om het kluwen van de verhaallijnen te ontrafelen en duidelijk over te brengen naar het publiek toe. De belichting en de live projecties zorgen ervoor dat het publiek zicht krijgt op het heden en het verleden, zonder de gruwel van het straffe verhaal van Brodeck te vergeten.
Het helpt om het boek gelezen te hebben bij het bekijken van de opera. Dus aan eenieder die nog wil gaan kijken: lees eventueel het boek, want het geeft een extra dimensie aan het bekijken van de opera. Allen daarheen!
Reacties
Een reactie posten