Doorgaan naar hoofdcontent

Baden-Baden Gala met Jonas Kaufmann en Elīna Garanča - 12 juli 2013 - Festspielhaus Baden-Baden



Jonas Kaufmann en Elīna Garanča staan voor het eerst samen op het podium. Dat is waar de Festspielhaus Baden-Baden mee uitpakte voor haar gala op het einde van het seizoen. De tweede grootste concertzaal van Europa was snel uitverkocht, natuurlijk omdat Jonas Kaufmann zou optreden. Hij is, algemeen wordt dat toch verondersteld, de grootste tenor van dit moment, wereldwijd. En uiteraard is hij ook mijn idool, vandaar mijn reisje naar Baden-Baden. Verder moet gezegd dat Elīna Garanča, mezzosopraan, de perfecte vrouw is om samen met Jonas op te treden. Het is dan ook vreemd dat dit niet eerder gebeurde!

(c) www.jonaskaufmann.com

Het orkest van de avond, de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern staat onder leiding van Karal Mark Chichon. Uiteraard is het een grote eer voor zo een orkest om te mogen samenwerken met twee wereldsterren uit operaland, en het valt te merken dat het hen goed valt! Het concert wordt ingezet met de Prelude tot de eerste act van de opera "Werther", de opera die het eerste deel van het concert in beslag zal nemen. Kaufmann en Garanča komen op de scène tijdens deze prelude en zetten het duet "Il faut nous séparer" in. En op zo een moment houdt het publiek zijn adem in. Tot de eerste noot wordt ingezet, en de concerttrein vertrokken is. Wat volgt is adembenemend. Elīna Garanča, die net zoals Jonas een bijzonder inlevingsvermogen heeft, zingt de briefscène van Charlotte "Werther! Werther! Qui m'aurait dit la place... Je vous écris de ma petite chambre". Dan is er Kaufmann die zijn "Pourquoi me réveiller" zingt, gevolgd door het wervelstormende orkest in het duet "N'achevez pas! Hélas!" Ik moet zeggen dat deze prestatie haast buitenaards te noemen valt. Van Kaufmann wist ik al dat hij een grote stem heeft, van Elīna Garanča niet, maar ze is echt indrukwekkend. Ik denk dat het de grootste vrouwenstem is die ik ooit gehoord moet hebben.

(c) www.elinagaranca.com

Na dit spektakel volgt iets wat altijd goed werkt op zo een concerten: de Bacchanale uit de opera Samson et Dalila van Saint-Saëns. Het orkest toont dan nogmaals hoe goed het op dreef is, met dank aan de dirigent. Het eerste deel van het concert wordt afgesloten met de finale scène van Carmen en haar Don José. Eveneens adembenemend. 

Het tweede deel van het concert staat in het teken van Verdi en Mascagni. Van deze laatste horen we stukken uit de opera Cavalleria Rusticana, met de door iedereen gekende symfonie, die de aria's van mekaar scheidt. Enkele bisnummers later is het concert jammer genoeg afgelopen. 

Dit concert bewijst eens te meer dat zingen een intense bezigheid is, tenminste als je het goed wilt doen. Beide artiesten zijn dan ook afgemat na de voorstelling, maar hebben tot op het laatste moment het beste van zichzelf gegeven zonder ook maar een fout te maken. Dat dit mensen zijn die meedraaien op wereldniveau valt niet te verbazen, en het is dan ook een hele eer om aanwezig te kunnen zijn op een concert als dit. Elīna en Jonas, you rock!!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...