Doorgaan naar hoofdcontent

Tristan und Isolde - zaterdag 21 september 2013 - Vlaamse Opera Antwerpen

"Mild und leise wie er lächelt, wie das Auge hold er öffnet...", zijn de woorden waarmee Isolde haar laatste aria inzet, de Liebestod, die voor veel mensen hun eerste kennismaking met Wagner betekent. Wat vooraf gaat is een door en door romantische opera, doordrenkt van de klankmagie die zo eigen is aan Wagner en een vorm van verhevenheid die zijn gelijken niet kent.

(c) Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
Zoals ik in mijn vorige blogs al gezegd heb, ben ik geen Wagnerkenner. In tegenstelling tot veel opera-afficionados, die verknocht zijn aan deze componist, sta ik nog in mijn kinderschoenen. Dit is de vierde Wagnerproductie die ik gezien heb, en ik was er eigenlijk ondersteboven van. Duidelijk is dat je voor Wagner bijzonder goede stemmen nodig hebt, zangers met een bijna buitenaards uithoudingsvermogen, en een orkest dat het kan opbrengen om vier à vijf uur geconcentreerd te werken. Een bijna onmogelijke mix, maar de Vlaamse Opera heeft het waargemaakt.  

Wat direct opvalt bij deze productie is dat regisseur Stef Lernous de muziek laat primeren. Eindelijk iemand die doorheeft dat sommige muziek geen overbodige mise en scène nodig heeft. Het is volgens mij trouwens moeilijk om dit verhaal "boeiend" te ensceneren, als men onder boeiend verstaat "hip, druk en flitsend". Het enige waar ik het wel soms moeilijk mee heb, is de discrepantie tussen het gezongen woord en de actie op de scène. Als er gezegd wordt "open dit schrijn", en dat schrijn is vervangen door een handtas, vind ik dat eigenlijk eerder lachwekkend dan serieus, maar goed, dat neemt niet weg dat ik modernisering van producties alleen maar kan toejuichen. Verder is het moeilijk om zonder voorbereiding of uitleg de regie te begrijpen. De eerste scène speelt zich af voor een sexcinema, de tweede in een verlaten, in bouwval geraakte wc-hal, en de derde in een soort metrokoker omgebouwd tot restaurant. Op zich zijn de decors heel mooi gemaakt, dat mag gezegd.

Opvallend aan de stemmen van deze première-avond is dat ze gewoonweg steengoed zijn. Soms doet men hoogdravend over de opera van pakweg Berlijn, of Wenen, maar je zou het daar niet beter horen dan wat wij op ons bord hebben gekregen op deze avond. Lioba Braun is een klassevolle, ijzersterke Isolde, die tot aan haar liefdesdood overtuigt en meesleept. Franco Farina is een Tristan om u tegen te zeggen, en past in het rijtje van grote tenoren van onze tijd. Ik had een boontje voor Brangäne, vertolkt door Martina Dike, prachtige stem, met een groot inlevingsvermogen. Martin Gantner is een verdienstelijke Kurwenal alsook Melot, gezongen door Christopher Lemmings. Koning Marke wordt gezongen door Ante Jerkunica, een man met een stem als een klok, én een grote carrière. Stephan Adriaens en Simon Schmidt verzorgen de kleinere rollen met veel overtuigingskracht. Prachtig gedaan!

Bij een opera als deze kom je buiten als een ander mens, omdat je vijf uur vertoeft in een heel andere wereld dan de onze. De magie die Wagner op papier heeft gezet is onnavolgbaar mooi, en een liefdesdood die ik hoorde zoals in de Vlaamse Opera, zal ik niet gauw meer tegenkomen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...