Doorgaan naar hoofdcontent

Nationaal Symfonisch Orkest van Oekraïne - maandag 24 oktober 2022 - Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Het kan bijna niet symbolischer. Op het moment dat de vreselijke oorlog in Oekraïne uitgevochten wordt, toert het Nationaal Symfonisch Orkest van Oekraïne door Europa om een stukje Oekraïense cultuur uit te dragen naar de rest van de wereld. Het Nationaal Symfonisch Orkest van Oekraïne wordt beschouwd als een van de beste orkesten in Oost-Europa en COFENA is er in geslaagd om dit orkest in deze woelige tijden naar Antwerpen te halen. Het orkest staat onder leiding van Volodymyr Sirenko en werkt samen met twee topsolisten: Liza Ferschtman en Ivan Karizna, die we kennen van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2017. 


(c) Liza Ferschtman


Dat het publiek niet onberoerd blijft bij het opkomen van het Nationaal Orkest van Oekraïne, is een understatement. Het idee alleen al dat de mensen op het podium uit oorlogsgebied komen, misschien al iemand verloren hebben in de oorlog, hun huis hebben moeten achterlaten... het zijn gedachten die door ieders hoofd spoken. Gelukkig is de boodschap die het orkest bijheeft eens zo mooi: muziek verzacht de zeden, en heelt misschien ook wel wat wonden. De positiviteit die het orkest meebrengt, en de trots waarmee ze hun cultuur willen overdragen op ons, hier in Antwerpen, is groot.

Het concert wordt geopend met een voor mij onbekende componist, de Oekraïner Borys Ljatosjynsky. Het is een prima idee van het orkest om ons kennis te laten maken met deze componist, en zo ook met de Oekraïense muzikale cultuur. Het orkest voelt zich duidelijk prima in haar nopjes bij het uitvoeren van "Grazhyna", symfonische ballade op. 58, en we stellen vast dat Volodymyr Sirenko een dirigent is die de teugels stevig in handen houdt.

Daarna is het de beurt aan de solisten van dienst. Violiste Liza Ferschtman en cellist Ivan Karizna treden aan voor het zeer zelden opgevoerde Dubbelconcerto voor viool en cello van Brahms. Het is echt een verdienste van COFENA dat men probeert om niet altijd de "alledaagse" composities op het programma te zetten. Ik ben dan ook blij dat ik voor het eerst dit dubbelconcerto eens live kan horen. Het is een hele belevenis dankzij de twee begenadigde solisten op het podium. Beiden blaken ze van zelfvertrouwen, en de kwaliteit is in verhouding. Een feest voor oog en oor!

Na een daverend applaus volgt een bisnummer: Liza Ferschtman en Ivan Karizna voeren Oekraïense volksmuziek op. De Oekraïense gezinnen die werden uitgenodigd voor dit concert, waren duidelijk ontroerd, alsook de rest van het trouwe COFENA-publiek!

Na de pauze volgt de prachtige tweede symfonie van Sibelius. In deze symfonie hoor je "het Hoge Noorden" doorschemeren en het Oekraïens Nationaal Orkest brengt samen met hun dirigent een heerlijke uitvoering ervan!

Als kers op de taart volgt een bisnummer, prachtig uitgevoerd. Het is de ouverture van "Taras Bulba", gecomponeerd door Mykola Lysenko. Het bombastische slot van deze ouverture breit een prachtig einde aan een mooie, ontroerende avond.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...