Concertorganisatie Cofena slaagt er telkens in om boeiende orkesten en solisten naar Antwerpen te halen en dat was deze keer niet anders. Voor de gelegenheid werd het Orchestra of the Age of Enlightenment naar Antwerpen gehaald, onder leiding van sterdirigent Maxim Emelyanychev, samen met violiste Vilde Frang. Grote namen dus, op het podium van de Koningin Elisabethzaal!
(Vilde Frang) |
Het programma van de avond is goed gevuld. Met één componist: Beethoven. De Noorse Vilde Frang mag starten met het vioolconcerto, het enige vioolconcerto dat Beethoven geschreven heeft. Beethoven heeft dit concerto vrij snel geschreven, op enkele weken tijd, in 1806, een jaar waarin ook in zijn persoonlijk leven veel gebeurd is: Fidelio, zijn enige opera, was kort daarvoor in première gegaan, en was al direct aan revisie toe én hij sloot een geheim huwelijk met Thérèse Brunswick. Volgens critici weerspiegelt dit huwelijk zich in het concerto: "het ademt de geest van een liefdesgedicht", werd er wel eens gezegd. Het vioolconcerto van Beethoven was niet ogenblikkelijk een succes, het werd lang als "onspeelbaar beschouwd" omwille van de lengte en de vele herhalingen, en het is pas later dat violisten het werk meer en meer zijn beginnen appreciëren, al wordt het nog lang niet zoveel geprogrammeerd als bijvoorbeeld het vioolconcerto van Mendelssohn.
Nochtans is het vioolconcerto van Beethoven, naar mijn bescheiden mening, een prachtig werk. Het is een virtuoos werk, waarin orkest en solist mekaar voortdurend ondersteunen, de solist geeft aan het orkest als het ware een duwtje. Vilde Frang is de geknipte kandidaat voor een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. De cadenzen die ze speelt zijn volledig nieuw voor mij. Als geen ander beheerst ze de finesses van de drie bewegingen. Dirigent Maxim Emelyanychev haalt het onderste uit de kan en loodst het orkest en de solist door de woelige partituur.
Na de pauze speelt het Orchestra of the Age of the Enlightenment de derde symfonie van Beethoven, ook wel de Eroïca genoemd. Deze symfonie werd voor het eerst voor publiek opgevoerd in Wenen in 1805. Beethoven dirigeerde zelf en droeg het werk oorspronkelijk op aan Napoleon Bonaparte. Echter, toen Bonaparte zichzelf keizer kroonde, heeft Beethoven direct een streep gehaald door de naam van Napoleon. Vanaf toen werd de symfonie de 'Eroïca' getiteld, als "herinnering aan een groot man".
Emelyanychev is scheert hoge toppen met zijn orkest. Hij haalt het beste uit de verschillende instrumentengroepen en de gelaagdheid in de muziek en het orkest komt mooi naar voren. Iedereen schittert en dat is een plezier om horen! Het feit dat dit orkest op authentieke instrumenten speelt, en dus ook in een kleinere bezetting is alleen maar een pluspunt.
Reacties
Een reactie posten