Doorgaan naar hoofdcontent

Ariaconcert Angela Gheorghiu - dinsdag 23 september - Capitole Gent

Daar waar operahuizen in Vlaanderen, alsook Bozar, er blijkbaar niet in slagen (of er niet in willen slagen) om Angela Gheorghiu op hun podium te krijgen, pakt het "Gent festival van Vlaanderen" dit jaar uit met een concert op haar naam. Gheorghiu, wiens naam klinkt als een klok en wiens privéleven duchtig wordt uitgesmeerd in de (Franse) opera-pers, geef het publiek waar het voor betaald heeft: een ariaconcert van wereldniveau.




Angela Gheorghiu programmeert zes (korte) aria's. Het is typisch voor dit soort van recitals, waar uiteindelijk weinig 'vast' publiek op afkomt, en die snel uitgroeien tot een verzameling bourgeois-aandeelhouders van niet nader genoemde bedrijven. Dat houdt me echter niet tegen om er toch naartoe te gaan. Het is een unieke kans om stemmen van wereldformaat dicht bij huis te horen.

Tussen de aria's door wordt de tijd opgevuld met ouvertures of intermezzo's. Maar uiteindelijk is Angela de ster, en worden er drie bisnummers tegenaan gesmeten. Het is richting die bisnummers dat het hele programma dan ook wordt opgesteld. Resultaat is een mooi lijstje aria's/liederen die een mooi beeld geven van wat deze sopraan in haar mars heeft. Het orkest van dienst is de Brussels Philharmonic onder leiding van Ivan Repušić. Deze laatste toont zich als een charmant en waardig dirigent. Hij slaagt erin het orkest in bedwang te houden om de bloedmooie stem van Gheorghiu tot haar recht te laten komen. Anderzijds haalt hij het beste uit dit orkest, dat bij mij niet veel krediet krijgt. Echt vrolijk word ik meestal niet van de Brussels Philharmonic, maar in dit geval hebben ze zich goed uit de slag getrokken, dankzij de dirigent, uiteraard.

Gheorghiu overdondert mij direct met haar eerste aria uit La Bohème: "Donde lieta uscita". De kleur van deze sopraan is onvergetelijk. Stridono Lassù klinkt al even mooi en het deel voor de pauze wordt afgesloten met de Habanera van Carmen. Gheorghiu zet het publiek naar haar hand als geen ander. Wat na de pauze komt is nog indrukwekkender!

In een nieuwe outfit betreedt Gheorghiu het podium na de pauze. Haar aria "Pleurez mes yeux" uit Le Cid van Massenet is voor mij een van de hoogtepunten van de avond. De expressie en zuiverhuid waarmee Angela Gheorghiu deze aria brengt is onnavolgbaar. Daarop volgen nog "Tu che di gel sei cinta" uit Turandot en het pronkstuk van Angela's laatste nieuwe cd "Ebben ne andrò lontana" uit La Wally van Catalani.

Zoals eerder gezegd zijn recitals van deze aard opgebouwd naar de bisnummers toe. Mijn droom is dan ook in vervulling gegaan: Gheorghiu eens live "Oh mio babbino caro" horen zingen... Op een vorig concert waar ik bij was stond deze aria geprogrammeerd, maar heeft ze op het laatste moment afgehaakt om deze te zingen. Nu was het wél van dat, en daar ben ik blij om. De manier waarop zij deze aria zingt doet niemand haar na. Haarjuist en superzuiver, zoals de perfectie het wil. "Kleur" is het codewoord! Ik heb nog nooit zo een indrukwekkende pianissimo en beheersing van volume gehoord als hier. Adembenemend!

Angela Gheorghiu heeft voor-en tegenstanders, net als elke zanger in het circuit. Ik hoor tot de eerste groep. Gheorghiu heeft een timbre en een stemkleur die lang nazinderen in iemands hoofd. Weinig zangers kunnen zo een kleur leggen in hun stem. Dat maakt haar uniek. Het divagehalte nemen we er met plezier bij, ze blijft erg attent naar het publiek toe, dat moet gezegd.


Jammer dat er geen betere locatie is voor concerten als deze. De Capitole is een aftandse zaal met doffe akoestiek, die ik vanaf nu zoveel mogelijk zal mijden. Maar het verandert niets aan de kwaliteit van de soliste van de avond, die hopelijk snel nog eens naar ons land terugkeert. Vast staat dat ze op het toppunt van haar kunnen zit, en dat wil ik meegemaakt hebben, uiteraard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...