Doorgaan naar hoofdcontent

Ivan de Verschrikkelijke - vrijdag 3 februari 2017 - Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Het verhaal van Ivan de Verschrikkelijke is het verhaal van de eerste tsaar van Rusland over wie gezegd wordt dat hij zo verschrikkelijk was dat de rivieren overstroomden omdat er teveel lijken in gedumpt waren. deFilharmonie heeft het ambitieuze project rond deze tsaar met verve afgewerkt! Wat een feest voor oog en oor! 
(c) Jan Decleir en Stefaan Degand
Bij het binnenkomen van de zaal is het eerste wat opvalt het grote kunstwerk van Ysbrant dat achter het podium hangt. Wat ook opvalt is dat er enorm veel plaats is voorzien voor medewerkende muzikanten. Er is plaats voor een groot orkest en een groot koor samengesteld uit het Choeur de Chambre de Namur en het Octopus Symfonisch koor.

Rasacteurs Jan Decleir en Stefaan Degand herlezen het verhaal van Ivan de Verschrikkelijke op een enorm aangrijpende manier. Deze twee mannen met een klok van een stem nemen vanaf de eerste seconde het publiek mee op tocht door het Rusland van weleer. De teksten zijn gebaseerd op de teksten die Eisenstein en Prokofiev voorzien hadden toen ze een filmtrilogie maakten over tsaar Ivan. Brechtje Louwaard en Tristan Versteven hebben het verhaal omgezet naar hedendaagse termen, en slagen erin om fantastische dialogen te creëren. En alsof het nog niet genoeg is zingt Christianne Stotijn enkele beklijvende aria's, verweven in het verhaal.

Martyn Brabbins heeft het geheel stevig in handen en leidt de grote bende muzikanten feilloos door de partituur van Prokofiev. 

Dit is een project om u tegen te zeggen, waarvan iedereen geproefd zou moeten hebben, omdat het onze hedendaagse wereld een spiegel voorhoudt. Nooit waren woord en muziek zo mooi verweven. Proficiat!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...