Doorgaan naar hoofdcontent

Simon Boccanegra - zondag 5 februari 2017 - Opera Vlaanderen (Antwerpen)

Simon Boccanegra is een opera die ik tot nu toe alleen kende van de titel. Het is een late opera van Verdi, en het is een titel die we eigenlijk niet zo heel vaak op de opera-affiches terugvinden. Dat vind ik, nu ik het werk eens integraal gehoord heb, een jammere zaak, want het is een meesterwerk. Het politiek geïnspireerde stuk werd in Antwerpen in scène gezet door David Hermann, die we kennen van Die Zauberflöte. 


(c) Annemie Augustijns
De opera begint met een proloog, die de personages situeert in tijd en ruimte. David Hermann kiest ervoor om alle personages, op Boccanegra na, in de proloog historische kostuums te laten dragen. In de andere bedrijven keren ze terug naar het "hedendaagse". Hermann legt hierbij de link naar de politieke intriges van eeuwen geleden, die eigenlijk nog altijd razend actueel zijn.

Nicola Alaimo is een verbluffende Boccanegra. Zijn roldebuut zal niet ongemerkt voorbij gaan in de operapers. Gezim Myshketa zingt Paolo. Hij is eigenlijk mijn favoriet van de avond. Samen met Nicola Alaimo is hij de opvallendste stem in deze productie, al ben ik ook wel van van Liang Li die de rol van Fiesco voor zijn rekening neemt. Deze bas heeft een sonore en krachtige stem, die mooi de zaal in wordt geprojecteerd.

Myrtò Papatanasiu zingt de rol van Amelia, of Maria, hoe je het ook bekijkt, en overtuigt het publiek zeker en vast. Ook als actrice vind ik haar vertolking heel geslaagd.

Dit is een productie van Verdi die je, alleen al voor de sfeer en de decors, zou moeten gaan zien. Het functionele en mooi ogende decor is een pluspunt in deze productie.

Koor en orkest zijn in topvorm onder de leiding van Alexander Joel. Deze productie zou later wel eens in de prijzen kunnen vallen, daar ben ik zeker van.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...