Doorgaan naar hoofdcontent

Alexandre Kantorow verbluft Antwerpen met Tsjaïkovski - dinsdag 15 oktober 2019 - Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Er hangt een gezellige drukte op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Vooral aan de inkomdeur van de Koningin Elisabethzaal staat heel wat volk te drummen om binnen te gaan in de zaal. Jong en oud zijn verzameld, en er heerst een gezonde spanning. Die heeft alles te maken met het aankomende concert: Het Mariinsky Theater Orchestra, onder leiding van hun chef Valery Gergiev, is nog eens in België op uitnodiging van Cofena, de organisatie die al decennia concerten van zeer hoge kwaliteit organiseert in Antwerpen. De medewerkers van Cofena slagen erin steeds een boeiend programma aan te bieden, waarbij telkens een solist centraal staat. Voor dit concert werd rising star Alexandre Kantorow aangesproken, die onlangs de meest prestigieuze pianowedstrijd ter wereld op zijn palmares mocht noteren: hij won de Eerste Prijs, de Gouden Medaille en de Grand Prix op de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd. Deze pianist is dus niet zomaar iemand, hij wordt nu al gerekend tot de grootste musici van zijn generatie!


(c) JB Millot
Dat Valery Gergiev van vele markten thuis is, weten we al langer dan vandaag. Zo heeft hij er voor gezorgd dat de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd een meer open karakter heeft gekregen, en dat de wedstrijd online te volgen is via live streaming. Ook de jurering verloopt anders en transparanter dan vroeger. De winnaar van deze wedstrijd in 2019, Alexandre Kantorow is dus geen nobele onbekende voor de chef van het Mariinsky Theatre Orchestra. De twee topmusici werken vlot samen, en met een orkestapparaat om u tegen te zeggen kan dat niet anders dan vonken geven.

Vooraleer Alexandre Kantorow mag aantreden, speelt het orkest de Suite uit de opera Tsaar Saltan (op. 57) van Rimski-Korsakov. Wat meteen opvalt is de gelaagdheid die we mogen verwachten van een orkest als dit. Ik bedoel hiermee dat elk instrumentengroep duidelijk te onderscheiden is van de andere en dat de zuiverheid van het muzikale spel zo groot is dat je elk miniem foutje zou kunnen horen. De topmusici laten niets aan het toeval over en gaan voor een vlekkeloos parcours. Er wordt niets "verstopt", men gaat voor een absoluut topniveau. Dat is wat Gergiev ook van zijn orkest verwacht.

Daarna is het aan Alexandre Kantorow, voor het hoogtepunt van de avond. Hij brengt samen met het orkest het tweede pianoconcerto van Tsjaikovski. Wat een adembenemende gebeurtenis! Dit concerto wordt zelden opgevoerd, in tegenstelling tot het eerste. Er zijn bijna geen woorden om het pianospel van Kantorow te beschrijven. Zijn handen lijken over de toetsen te zweven, zijn toucher en timing zijn van een buitenaardse perfectie. De samenwerking met het orkest verloopt vlekkeloos en Kantorow weet spanning en emotie op te bouwen als geen ander. De grote sprongen die de pianist moet maken in dit werk zijn een kolfje naar zijn hand. Dat dit een uitvoering is van wereldniveau, is moeilijk te ontkrachten. En alsof dat nog niet genoeg is, gooit Alexandre Kantorow er nog een toetje bovenop. Zijn Stravinsky (De duivelse dans van Koning Kastcheï) schittert en blinkt. Een adembenemende en bijna transcendente ervaring! Een parel die men moet koesteren!

Na de pauze zit Alexandre Kantorow jammer genoeg niet meer mee op het podium, maar krijgen we de suite der Beelden uit een Schilderijententoonstelling van Mussorgsky te horen. Ook daar blinkt de dirigent en het orkest uit in precisie, samenspel en nuance. Ik heb zelden een orkest zo een mooi kleurenpalet tevoorschijn horen toveren. We krijgen nog een bisnummer te horen, waarbij het publiek helemaal door het dak gaat!

Cofena weet wat goed is, zoveel is duidelijk. En wie meer wil horen van Kantorow kan alvast vertrekken naar de muziekwinkel. Enkele prachtige opnames van onder andere concerto's van Saint-Saëns liggen daar te wachten. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...