Alexandre Kantorow en het Budapest Festival Orchestra - vrijdag en zaterdag 3-4 juni 2022 - Concertgebouw Brugge
Alexandre Kantorow toert rond met het Budapest festival Orchestra onder leiding van hun chef Iván Fischer. Kantorow staat telkens in voor het eerste deel van het concert, waarbij hij afwisselend het vierde pianoconcerto van Beethoven speelt, en het tweede pianoconcerto van Liszt. Het gezelschap komt twee avonden op rij naar het Concertgebouw van Brugge en dat is uiteraard uniek. Op vrijdag speelt Kantorow het Beethovenconcerto, op zaterdag is Liszt aan de beurt.
(c) Sasha Gusov |
Het vierde pianoconcerto van Beethoven
Het vierde pianoconcerto van Beethoven is uiteraard bekend bij alle melomanen, en het is al uitvoerig besproken en/of bekritiseerd door menig recensent. Er zijn echter weinig interpretaties van het werk die zo beklijvend zijn als deze die ik vanavond hoorde in Brugge. Alexandre Kantorow straalt een unieke gevoeligheid uit wanneer hij aan de piano plaatsneemt. Zoals hij mij vertelde in het interview, dat je hier terugvindt, is het pianospel voor hem niet alleen iets mentaal maar ook iets heel lichamelijk. En dat merkt je tijdens zijn concerten erg goed. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen, en die straalt een ongelooflijke kracht en energie af op het publiek aanwezig in de zaal. Het eerste en het derde deel van het concerto staan bol van deze kracht, terwijl het tweede deel zo ingetogen is dat je je zelfs afvraagt hoe het in godsnaam mogelijk is dat iemand op een piano op zo een verstilde, beheerste wijze een pianissimo kan spelen. Wanneer Alexandre Kantorow de stilste, en voor mij persoonlijk ook mooiste passages uit dit concerto speelt, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hier iets magisch gebeurt. Zo een beheersing en controle, zonder de perfecte articulatie te verliezen is zelden gezien.
Laat ons zeker niet vergeten te vermelden wat voor een ongelooflijke kwaliteit het Budapest Festival Orchestra voortbrengt. Onder leiding van Fischer brengt het orkest een mooi gepolijste klank voort waar sommige orkesten alleen maar van kunnen dromen. Het is niet voor niets dat dit orkest bekend staat voor haar joie de vivre en haar collegialiteit. Wat opvalt is het samenspel met Alexandre Kantorow, de versmelting van solist en orkest, die leidt tot een prachtig muzikaal vraag-antwoordgesprek.
Het tweede pianoconcerto van Liszt
Reacties
Een reactie posten