Doorgaan naar hoofdcontent

Alexandre Kantorow en het Budapest Festival Orchestra - vrijdag en zaterdag 3-4 juni 2022 - Concertgebouw Brugge

Alexandre Kantorow toert rond met het Budapest festival Orchestra onder leiding van hun chef Iván Fischer. Kantorow staat telkens in voor het eerste deel van het concert, waarbij hij afwisselend het vierde pianoconcerto van Beethoven speelt, en het tweede pianoconcerto van Liszt. Het gezelschap komt twee avonden op rij naar het Concertgebouw van Brugge en dat is uiteraard uniek. Op vrijdag speelt Kantorow het Beethovenconcerto, op zaterdag is Liszt aan de beurt. 



(c) Sasha Gusov

Het vierde pianoconcerto van Beethoven

Het vierde pianoconcerto van Beethoven is uiteraard bekend bij alle melomanen, en het is al uitvoerig besproken en/of bekritiseerd door menig recensent. Er zijn echter weinig interpretaties van het werk die zo beklijvend zijn als deze die ik vanavond hoorde in Brugge. Alexandre Kantorow straalt een unieke gevoeligheid uit wanneer hij aan de piano plaatsneemt. Zoals hij mij vertelde in het interview, dat je hier terugvindt, is het pianospel voor hem niet alleen iets mentaal maar ook iets heel lichamelijk. En dat merkt je tijdens zijn concerten erg goed. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen, en die straalt een ongelooflijke kracht en energie af op het publiek aanwezig in de zaal. Het eerste en het derde deel van het concerto staan bol van deze kracht, terwijl het tweede deel zo ingetogen is dat je je zelfs afvraagt hoe het in godsnaam mogelijk is dat iemand op een piano op zo een verstilde, beheerste wijze een pianissimo kan spelen. Wanneer Alexandre Kantorow de stilste, en voor mij persoonlijk ook mooiste passages uit dit concerto speelt, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hier iets magisch gebeurt. Zo een beheersing en controle, zonder de perfecte articulatie te verliezen is zelden gezien.

Laat ons zeker niet vergeten te vermelden wat voor een ongelooflijke kwaliteit het Budapest Festival Orchestra voortbrengt. Onder leiding van Fischer brengt het orkest een mooi gepolijste klank voort waar sommige orkesten alleen maar van kunnen dromen. Het is niet voor niets dat dit orkest bekend staat voor haar joie de vivre en haar collegialiteit. Wat opvalt is het samenspel met Alexandre Kantorow, de versmelting van solist en orkest, die leidt tot een prachtig muzikaal vraag-antwoordgesprek.


Het tweede pianoconcerto van Liszt 

De avond na het vierde Beethovenconcerto treedt Alexander Kantorow aan voor het tweede pianoconcerto van Liszt. Het speciale aan dit concerto is dat het niet strikt is onderverdeeld in drie delen, zoals de meeste concerti, maar dat het bestaat uit zes delen die naadloos in mekaar overgaan. Elk deel heeft zijn eigen karakteristiek (zo is er een "mars" in terug te vinden, maar vinden we er ook elementen van wat een nocturne zou kunnen zijn in terug), maar steeds speelt Liszt met dezelfde thema's. Het concerto wordt vaak minder virtuoos genoemd dan het andere pianoconcerto van Liszt, maar het staat vast dat niet eender welke pianist aan dit werk moet beginnen. Het blijft een veeleisend en virtuoos werk dat heel wat technische vindingrijkheid vergt van de solist.

Alexandre Kantorow in combinatie met Liszt is vuurwerk. Hij vat dit concerto aan en het wordt als een wervelwind op het publiek afgevuurd. De technische precisie, gecombineerd met een verderlichte toucher en een doordachte lezing van de partituur maken van zijn interpretatie een feest voor oog en oor. Ook hier is duidelijk hoe Alexandre Kantorow het fysieke en mentale aspect van het pianospel combineert om zo die typisch en unieke klank te creëren. De typisch toucher van Alexandre Kantorow is nu al legendarisch, en het is uniek om hem van zo nabij, én twee avonden op rij, aan het werk te zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...