Doorgaan naar hoofdcontent

Klaus Mäkelä met het Filharmonisch Orkest van Oslo en Sol Gabetta - woensdag 16 november 2022 - Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Concertorganisatie Cofena staat bekend voor haar kwaliteitsvolle programmeringen. Ook deze keer stelt ze ons niet teleur! Integendeel: op het programma staan twee absolute sterren van het klassieke muziekfirmament. Voeg daar nog een toporkest aan toe en je krijgt een muzikaal feest om u tegen te zeggen!


(c) Concertgebouworkest

Klaus Mäkelä is op korte tijd een van de meest hippe en gevraagde dirigenten geworden van de huidige generatie. Dat we dus verwend worden door Cofena, is een understatement. Mäkelä is chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van Oslo -dat hem vergezelt op de tour die dus ook Antwerpen aandoet-, hij is muziekdirecteur van het Orchestre de Paris en artistiek partner van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Dat is in elk geval een bewijs van grote verdienste binnen de klassieke muziekwereld! Voor de gelegenheid werkt Mäkelä samen met de Argentijnse topcelliste Sol Gabetta. Ook haar CV is er een van een wereldster. Een feest voor het publiek in Antwerpen, om deze twee sterren samen met een toporkest aan het werk te zien en horen!

Op het programma staat om te beginnen het Divertimento uit Le baiser de la fée van Stravinsky. Deze orkestsuite is gebaseerd op de muziek van het gelijknamige ballet. We stellen van in het begin de grote kwaliteit van dirigent en orkest vast en we merken dat de symbiose tussen de twee zo groot is dat het orkest een fenomenale prestatie levert. Het is de voorbode voor een prachtig vervolg van de avond!

Dan is het de beurt aan Sol Gabetta met het celloconcert nummer 1 van Sjostakovitsj. Voor mij was het de eerste keer dat ik dit werk live mocht horen, en ik ben blij dat het uitgevoerd werd door een van de beste cellistes die er op dit moment rondlopen. Gabetta geeft blijk van een ongelooflijke maturiteit en haar samenwerking met het orkest en dirigent Klaus Mäkelä is van topniveau. De balans zit perfect, en de celliste kan uitblinken in dit ongelooflijk ingewikkeld en technisch moeilijk werk. Wereldklasse!

Na de pauze komt de 6de symfonie, de "pathétique", zoals ze genoemd wordt, aan de beurt. Ook daar horen we een uitvoering die nog lang zal nazinderen. Het publiek stuurt orkest en dirigent naar hun volgende bestemming met een minutenlang en daverend applaus.

Nu is het uitkijken naar het volgende concert van Cofena, op 12 december, met stertrompettist Simon Höfele! Noteer het alvast in je agenda!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...