Doorgaan naar hoofdcontent

Alexandre Kantorow speelt Tsjaikovski's tweede pianoconcerto - vrijdag 28 april 2023 - Bozar (Brussel)

Toen ik Alexandre Kantorow voor het eerst mocht interviewen voor deze blog (je vindt het interview hier terug), was dat vlak na de meest prestigieuze pianowedstrijd ter wereld: de Tsjaikovskicompetitie in Moskou. Tijdens de finale van die competitie stond het tweede pianoconcerto van Tsjaikovski op het menu en het leverde hem niet alleen de gouden medaille op maar ook de Grand Prix, een prijs die slechts drie keer in de geschiedenis van de wedstrijd werd uitgereikt. Geen enkele Fransman deed hem dat ooit voor.  Kantorow keert terug naar het podium met dit concerto en dat is natuurlijk vuurwerk. Het is een concerto dat hem na aan het hart ligt en dat is voelbaar tot in elke vezel van ons lijf als we in de concertzaal zitten. Voor dit concert werkt de pianist samen met de fantastische dirigent Dima Slobodeniouk. Verschillende mensen hadden mij gezegd dat deze dirigent bijzonder intelligent dirigeert, en ik was heel blij hem eens live aan het werk te zien samen met het Belgisch Nationaal Orkest.

(c) Sasha Gusov

Het concert wordt ingeleid met een hedendaags werk van de Tataars-Russische componiste Sofia Gubaidulina (1931). Ze is een bijzondere componiste omdat ze met haar creaties steevast is ingegaan tegen het Sovjetregime dat haar composities liever kwijt dan rijk was. Ze kreeg enkel toestemming om te componeren voor documentaires en radioprogramma's. Haar compositie die we te horen krijgen, getiteld Fairytale Poem was oorspronkelijk bedoeld als achtergrondmuziek bij een sprookje uit Tsjechië: het Kleine Krijtje, geschreven door Mazourek. Het verhaal gaat dat het krijtje dolgraag wilde gebruikt worden door een kunstenaar, maar het zag zichzelf wegslinken tijdens een wiskundeles. Voor de componiste is dit verhaal een soort van metafoor voor het kunstenaarsleven, en ze heeft beslist dat ze het stuk zou herwerken tot een zelfstandig werk, dat vooral buiten Rusland wordt opgevoerd. We krijgen een werk te horen dat het volledige orkest aan het werk zet, met snedige ritmes, pittige jazzy elementen, en brommende bassen. Een werk dat ik zeker nog eens ga beluisteren, om het ten volle te kunnen appreciëren. De Fins-Russische Dima Slobodeniouk presenteert zichzelf als een bijzonder precies en expressief dirigent. Het is een plezier te zien hoe hij het orkest door dit werk loodst.

Daarna komt Alexandre Kantorow het podium op voor de pièce de résistance van de avond: het tweede pianoconcerto van Tsjaikovski. Dit concerto, dat we toch wel mogen beschouwen als een van de meest indrukwekkende pianoconcerti ooit geschreven, althans, dat is mijn bescheiden mening, is geen eenvoudig werk. Veel noten, grote sprongen, en lange cadenza's maken van dit werk een huzarenstuk voor de pianist. Natuurlijk is Alexandre Kantorow uit het juiste hout gesneden en krijgen we een vlekkeloze, adembenemende en vooral doorleefde uitvoering te horen van het concerto. Niet in het minst in de cadenzen horen we hoe Kantorow zijn fijngevoeligheid en meesterlijk oog voor detail omzet in een prachtige klank uit de piano. Het is een absoluut voorrecht en een enorm mooie ervaring om van zo dicht getuige te mogen zijn van zo een wereldkwaliteit. Kantorow legt ons ook nog in de watten met een bijzonder gevoelig gespeelde encore: de Litanei van Schubert, in een transcriptie van Liszt. Hemels!

Het orkest was in vorm, en onder de deskundige leiding van maestro Dima Slobodeniouk kan er dan ook weinig fout lopen. Zijn samenwerking met Kantorow is er één van een dreamteam. Ik mag hopen dat deze twee artiesten nog vaak gaan samenwerken.

Na de pauze volgt de zesde symfonie van Prokofiev, die slechts een aantal keer werd uitgevoerd bij de creatie. Daarna werd deze symfonie verguisd door het Sovjetregime omdat ze net als de andere muziek van Prokofiev niet "positief" genoeg zou zijn, lees: niet conservatief genoeg. Het moet gezegd: het is geen vrolijke boel. De tragische symfonie in drie (!) delen, wordt heel mooi uitgevoerd door orkest en dirigent. Slobodeniouk slaagt erin de typische Prokofievsfeer te creëren, en breit zo een mooi einde aan een van de mooiste concertavonden in lange tijd.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...