Doorgaan naar hoofdcontent

Ballet: Stravinsky sprookjes - zondag 16 juni 2024 - Het Nationale Ballet Amsterdam

Wie Alexei Ratmansky zegt, zegt ook: een van de belangrijkste choreografen van klassiek ballet die de dag van vandaag furore maakt met zijn creaties over de hele wereld. Het Nationale Ballet in Amsterdam presenteert twee topwerken van deze van Oekraiëns-Russische choreograaf, namelijk: The Fairy's Kiss en Firebird. Deze twee choreografieën, op muziek van Stravinsky, vormen stof genoeg voor een prachtige namiddag in Amsterdam.

(c) Het Nationale Ballet Amsterdam

Eigenlijk is het in zijn choreografische werken dat Igor Stravinsky het best tot zijn recht kwam. Le baiser de la fée en L'oiseau de feu zijn ontegensprekelijk meesterwerken te noemen, en het is niet voor niets dat ze zo vaak worden opgevoerd.

Le baiser de la fée, het ballet dat opgevoerd wordt voor de pauze, werd door Stravinsky zelf voor het eerst gedirigeerd in 1928 in Parijs. De decorateur van het ballet, Alexandre Benois, suggerereerde aan de componist om zich te inspireren met thema's van Tsjaikovski. En zo gezegd zo gedaan: Stravinsky ging zich baseren op het werk van zijn favoriete Russische componist. Het plot van het balletwerk werd gebaseerd, al is het een hele vrije interpretatie, op een sprookje van Andersen, de Ijsjonkvrouw. Ratmansky, die gespecialiseerd is in het herinterpreteren van het negentiende eeuwse en begin twintigste eeuwse balletrepertoire, maakt van deze voorstelling een prachtige belevenis. Mede door de prachtige decors en kostuums van Jérôme Kaplan wordt een parallelle wereld gecreëerd waarin Elisabeth Tonev (de fee), Timothy van Poucke (de jonge man), Erica Horwood (de verloofde) en Antonina Tchirpanlieva (de moeder) kunnen uitblinken. Prachtige solostukken, duetten en ensemblestukken wisselen mekaar af. Ik ben zo blij om Timothy van Poucke nog eens aan het werk te zien, en dan nog in zo een glansrol!

Na de pauze wordt de Vuurvogel opgevoerd. L'oiseau de feu werd voor het eerst opgevoerd in Parijs in 1910 en het was de eerste creatie van Stravinsky voor Les Ballet russes de Paris. Het werk was een onmiddellijk succes en het verzekerde een vliegende start voor de carrière van Stravinsky. Choreograaf Ratmansky zorgt ook hier voor een spektakel zonder te vervallen in kitsch of overkill, hij blijft het klassieke ballet trouw. Dansers Riho Sakamoto (de vuurvogel), Jacopo Tissi (Ivan Tsarevitsj) Chloë Réveillon (het meisje) en Edo Wijnen (Kosjtsjej) schitteren in deze choreografie die extra in de verf wordt gezet door mooie en opvallende kostuums van Galina Solovjeva. 

Ik ben blij dat ik vanaf dit seizoen de beslissing genomen heb om een abonnement te nemen op het ballet in Amsterdam. Ik geniet telkens weer van de prachtige producties, zowel klassieke als hedendaagse, en ik raad iedereen aan om er ook eens heen te gaan!






Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...