Doorgaan naar hoofdcontent

Ballet: Generation Dance - zondag 22 september 2024 - Het nationale Ballet Amsterdam (Nederland)

Ik trok naar Amsterdam voor "Generation Dance", een veelbelovend programma waarin vier generaties van choreografen een van hun creaties aan het publiek tonen. Voor de meest ervaren onder hen, Hans van Manen, is het uiteraard niet de eerste keer dat zijn werk in Nederland wordt opgevoerd, en dat is een understatement, maar voor de jonge choreografe Rena Butler is het wél een vuurdoop. Deze verscheidenheid aan ervaring maakt van Generation Dance een heel interessante voorstelling!

(c) Altin Kaftira



De voorstelling wordt geopend met Classical Symphony, een werk van Ted Brandsen, gebaseerd op eerder werk van hem, namelijk "Vivace". Het is een werk voor uitsluitend mannelijke dansers en wordt uitgevoerd op de opzwepende muziek van Prokofjevs eerste symfonie. Ted Brandsen zorgt ervoor dat de mannelijke dansers van het Nationale Ballet goed uit de verf komen en hun feilloze klassiek ballettechniek aan het publiek kunnen tonen, met hoge sprongen, en veel synchrone bewegingen. Het is prachtig om zien! Ook het Balletorkest onder leiding van Nathan Brock is in bloedvorm!

Daarna komt het werk van Rena Butler aan de beurt, op muziek van Abrahamsen, Sjostakovitch en Bosso. Het is een werk dat de mythe van Persephone uitbeeldt met drie dansers, Floor Eimers, Giorgi Potskhisvili en Joseph Massarelli. Rena Butler speelt met licht en duister (letterlijk, op het podium), maar ook figuurlijk. Ze spreekt over het 'licht en duister in ons allen', en daardoor wordt het stuk iets om over na te denken. We zien een tot leven komend beeldhouwwerk: de "Ratto di Proserpina" van Bernini, uitgebeeld door de drie prachtige dansers.

Vervolgens komt een werk ten tonele dat al in de jaren '70 door Hans van Manen werd gecreëerd: Four Schumann Pieces. Het is een werk dat naar de essentie gaat, en waar niet teveel gefilosofeer aan vooraf moet gaan, zo zegt van Manen zelf (dat lezen we in het programmaboek van de voorstelling). Van Manen heeft de vier delen van het Strijkkwartet in A van Schumann (in de orkestversie) voorzien van een choreografie. Het eindresultaat is prachtig, en het is niet voor niets een van de meest uitgevoerde werken van de wereldvermaarde choreograaf.

Als kers op de taart krijgen we Blake Works 1 te zien, van choreograaf William Forsythe. Het is een bruisend werk op muziek van James Blake. We krijgen ook hier enkele klassieke ballettechnieken te zien, overgoten met een hedendaags sausje wat maakt dat je niet weet waar eerst kijken, met zoveel dansers op de scène. Het is een fantastisch schouwspel, en de dansers van het Nationale Ballet maken weer waar waar ze voor staan: topkwaliteit!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...