Doorgaan naar hoofdcontent

BALLET - Don Quichot - zondag 20 oktober en woensdag 30 oktober 2024 - Het Nationale Ballet Amsterdam

Don Quichot, het legendarische ballet op muziek van Ludwig Minkus uit 1869, blijft tot de verbeelding spreken. Het is dan ook niet voor niets dat dit ballet avond na avond volle zalen trekt in Amsterdam. Niet in het minst voor de prachtige choreografie van Alexei Ratmansky en de dito uitvoering door de dansers van Het Nationale Ballet veren avond na avond de mensen uit hun pluchen zetel recht om te applaudisseren voor de topprestaties die geleverd worden door zowel het orkest als de dansers.


(c) Altin Kaftira

De productie van Don Quichot die wordt opgevoerd in Amsterdam door het Nationale Ballet is gebaseerd op de originele choreografie van Marius Petipa (en later Aleksandr Gorski). Dit was echter geen makkelijke klus voor Alexei Ratmansky, de choreograaf van dienst, want van de versie van Petipa en die van Gorski bleek weinig tot niets genoteerd. Andere bronnen werden geraadpleegd (bv. partituren met aantekeningen) en zo is Alexei Ratmansky tot zijn versie gekomen, die bruist van de energie en de Spaanse invloeden!

Voor de uitdagende solistenrollen wordt er gewerkt met een alternerende cast. Zo krijgen heel wat solisten de kans om te laten zien welke ongelooflijke danskwaliteiten zij in huis hebben! Op 20 oktober werd de rol van Kitri gedanst door Elisabeth Tonev, Basilio werd vertolkt door Constantine Allen. Op 30 oktober kregen we Qian Liu te zien als Kitri en Young Guy Choi als Basilio. Het moet gezegd: alle dansers zijn aan mekaar gewaagd. Pirouettes, hoge, brede sprongen, de dansers voeren alles uit alsof het niets is! En dat is natuurlijk een enorm spektakel voor het publiek. Tijdens de Grand Pas in de derde akte krijgen we ongelooflijke prestaties te zien! Ook de uitvoerders van de kleinere rollen (zoals bv. Leo Hepler als Espada) moeten niet onderdoen voor de rest. Wat een adembenemende groep dansers, ook de corps de ballet voert alles uit tot in de perfectie! Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe is in topvorm en dat is altijd een plezier om te horen. Wat een zegen voor de dansers om zo een goed orkest als begeleiding te hebben!

De karakterrollen, met name Don Quichot en Sancho Panza worden voortreffelijk vertolkt door Nicolas Rapaic (Don Quichot) en Chanquito van Hoeve als Sancho Panza (op 20 oktober) en Frans Schraven (op 30 oktober). Het is een plezier, en enorm grappig om hen aan het werk te zien!

Don Quichot was zo een van die producties die je wel zeven keer kan zien zonder vervelend te worden. Nu is het uitkijken naar de Notenkraker in december!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...