Doorgaan naar hoofdcontent

De Klassieke Duif - openingsconcert - Vrijdag 4 oktober 2024 - De Duif (Amsterdam, Nederland)

Voor het openingsconcert van het nieuwe seizoen van "De Klassieke Duif" trok ik naar Amsterdam, waar aan de Prinsengracht 756 "De Duif" gevestigd is. Het is een kerkgebouw uit 1857 en het werd door de organisatie "Stadsherstel" in ere hersteld. Stadsherstel zorgt ervoor dat gebouwen en monumenten in Amsterdam niet verloren gaan, ze krijgen als het ware een tweede leven. De Duif wordt gebruikt als podium, en sinds Ella van Poucke (cello) en Stephen Waarts (viool) er hun muzikale reeks concerten getiteld "De Klassieke Duif" presenteren, is deze muzikale hub nog meer een aantrekkingspool voor jong talent en een geïnteresseerd publiek! Voor het openingsconcert op 4 oktober hadden de twee bezielers van de Klassieke Duif heel wat verrassingen in petto. Op dus, naar Amsterdam, om dit allemaal mee te maken!


(c) Yves De Bruycker
(c) Yves De Bruycker

Dit openingsconcert kan op zijn minst speciaal genoemd worden. Er was niet alleen muziek, maar er was ook een intensieve samenwerking met enkele prachtige dansers van het Nationale Ballet (Amsterdam). In de intieme setting van De Duif, is dat een unieke gebeurtenis! Zelden kan je dansers van zo nabij aan het werk zien. Het publiek reageert dan ook al op voorhand dolenthousiast!

De avond wordt geopend met de prachtige Nocturne in Es-groot, D. 897 voor pianotrio. Het is een prachtig werk dat doet wegdromen, en dat ervoor zorgt dat het publiek even kan "landen" na een drukke week. Ella van Poucke, Stephen Waarts en Nathalia Milstein presteren op topniveau. Wat een verademing, het publiek is muisstil en De Duif wordt gevuld met een meditatieve sfeer.

Daarna wordt er een choreografie van de hand van Hans van Manen opgevoerd, met name de Trois Gnossiennes, gebaseerd op de gelijknamige drie pianostukken van Erik Satie. Erica Horwood en Timothy van Poucke brengen een prachtige uitvoering van deze choreografie, die voor het eerst in 1971 werd opgevoerd en, zo bewijzen de twee uitmuntende dansers, nog steeds tijdloos is. Het is een absoluut plezier en voorrecht om deze dansers in dit kader aan het werk te kunnen zien.

Na dit prachtig danswerk, krijgen we Ella van Poucke te horen in een solowerk. Ze speelt de sonate voor solo cello van George Crumb. Wat een interessant werk! Ik kende deze componist hoegenaamd niet, maar ik werd betoverd door het begeesterde cellospel van Ella van Poucke. Het moet gezegd: zij speelt op wereldniveau en weet haar publiek mee te slepen! Ik besef dat deze muzikale avond er een is en wordt van alleen maar hoogtepunten.

Erica Horwood danst als laatste werk voor de pauze een ontroerende "Dying Swan" van de hand van Mikhail Fokine, op muziek van Saint-Saëns (Le Cygne, uit Le Carnaval des animaux). Erica Horwood danst het publiek de hemel in. Wat een ongelooflijke uitvoering van deze bekende balletsolo, het publiek gaat uit de bol!

Na de pauze speelt Stephen Waarts de Sonate voor solo viool Sz. 117 van Béla Bartók. Wat een belevenis! Dit werk, dat ik voor het eerst live hoor, is een ongelooflijk mooie keuze. De virtuositeit die Stephen Waarts aan de dag legt is van een onvergelijkbaar niveau. Hij wordt dan ook bedankt door het publiek met een staande ovatie. 

De avond wordt afgesloten met een prachtige choreografie van Wubkje Kuindersma, getiteld "Two and Only". Timothy van Poucke en Conor Walmsley brengen een adembenemend duet dat me ongelooflijk ontroert. Wat het nog extra ontroerend maakt, is de live muziek van de twee songs die door Michael Benjamin (zanger en songwriter) worden gebracht.

"Two and Only" is het sluitstuk van de avond. Ik kan zonder blikken of blozen zeggen dat ik enorm blij ben dat ik erbij kon en mocht zijn in Amsterdam. Dit is een van die avonden die je nooit vergeet.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...