Doorgaan naar hoofdcontent

Orphée et Eurydice - zondag 22 juni 2014 - De Munt/La Monnaie

De opera Orphée et Euridyce van Gluck, die oorspronkelijk Orfeo ed Euridice heette, en in het Italiaans gezongen werd, bestaat ook in een Franse bewerking uit 1859 van de hand van Hector Berlioz. Het is deze laatste versie die De Munt deze dagen uitvoert. Hervé Niquet is maestro van dienst, en voor de regie werd gekozen voor Romeo Castellucci, die furore maakte met zijn Parsifalproductie, waar ik persoonlijk niet echt 'kapot' van was.


(c) Bernd Uhlig

De mythe van Orfeo en Eurydice is een mythe die iedereen wel kent. Elke middelbare scholier komt ze wel eens tegen, is het niet in de lessen Nederlands, dan is het wel bij geschiedenis of esthetica. Het is dan ook goed om deze opera nog eens opgevoerd te zien, en dan nog wel in deze Franse versie, die minder bekend is.

Castellucci kiest niet voor de gemakkelijkste weg. Het hele project rond deze opera is uitvoerig besproken en soms ook bejubeld in de pers. Men projecteert live beelden van Els, een patiënte die lijdt aan het locked-in syndroom, een soort comateuze toestand waarbij iemand "opgesloten" zit in zichzelf. Deze persoon alleen maar knipperen met de ogen, maar is voor de rest volledig bewust van alles wat er gebeurt. Deze persoon kan reflecteren, heeft herinneringen, kan horen, ruiken en voelen als men hem/haar aanraakt.  Men wil de situatie van Els vergelijken met de situatie van Eurydice in de opera, wat op zich nog niet zo een slecht idee is. Er is voor de rest geen mise en scène (behalve in de laatste vijf minuten). Een stoel en twee zangeressen volstaan. Els luistert vanuit haar bed in haar ziekenhuiskamer via een koptelefoon mee naar de voorstelling, en heeft zo een rechtstreekse link met de zaal.

Zoals ik reeds stelde, vind ik de link met het verhaal van Els echt niet slecht gevonden. Alleen vond ik de voorstelling lastig om volgen. Het verhaal van Els wordt geprojecteerd, maar ondertussen is er ook nog de muziek en de zang. Veel dingen tegelijk om op te letten wat maakt dat ik het overzicht soms niet bewaar, ook al is er niet veel 'actie'. Ik had beter op voorhand de opera een paar keer beluisterd vooraleer naar de voorstelling te gaan.

Castellucci verdringt het koor (opnieuw) naar de coulissen en dat vind ik heel erg jammer. "Het is weer van dat"... Nu goed, hij zal er zijn redenen wel voor hebben, en ik snap in de context van deze productie dat de aandacht naar ergens anders moet gaan.

De twee zangeressen en het kind dat de rol van Amour vertolkt leveren subliem werk. Stéphanie d'Oustrac en Sabine Devielhe zijn een schitterende Orphée et Eurydice. Ik neem trouwens aan dat het voor hen geen gemakkelijke taak is geweest om in deze productie te zingen, want dat moet gezegd, de confrontatie is groot.

Dat deze voorstelling mij heeft aangegrepen, staat vast. Maar of ik het nu de productie van het jaar vond, zoals vele recensenten beweren, daar kan ik van zeggen dat dat naar mijn gevoel niet zo is. Zelfs al is het idee van Castellucci sterk, ik vind dat hij (weer) kansen laat liggen. Ik ben wél blij om te zien hoeveel reactie deze opera heeft losgeweekt, zowel tussen mensen, na de voorstelling of ervoor, als in de pers. Opera komt in een positief daglicht te staan, maar er is ook aandacht voor een heel belangrijke, en voor veel mensen onbekende aandoening, die van het locked-in syndroom. Het verhaal van Els, gaat net als dat van Eurydice over liefde, en dat is mooi. De onmacht die er mee verbonden is, is des mensen, vandaar ook de grote confrontatie voor ieder persoon in de zaal.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...