Doorgaan naar hoofdcontent

Don Giovanni - zondag 14 december 2014 - De Munt/La Monnaie

Don Giovanni zal bij het einde van deze productie 188 keer opgevoerd zijn in de Munt. Een indrukwekkend aantal voorstellingen dus, in een reeks heel verschillende producties. Aan deze lijst van producties wordt die van regisseur Krzysztof Warlikowski toegevoegd. Op voorhand werd het publiek al ruimschoots "geïnformeerd" in de pers en op de website van de Munt over het rauwe karakter van de voorstelling. Seksueel expliciete beelden maken dat de voorstelling als "KNT" bestempeld wordt. 

(c) De Munt/La Monnaie


"Don Giovanni, ossia Il dissoluto punto" is een van de meest gespeelde werken uit de operageschiedenis. Voor velen is deze opera ontegensprekelijk het beste werk dat Mozart ooit geschreven heeft, en sommigen gaan nog verder: Don Giovanni is de opera der opera's. Dat deze opera een aaneenschakeling is van topmomenten staat buiten kijf. En ook in deze productie gaat die schoonheid niet verloren!

Vooraleer het te hebben over de regie wil ik kwijt dat ik de zang van een sublieme kwaliteit vond. Ook het orkest onder leiding van Ludovic Morlot kwijt zich goed van haar taak. Het Muntorkest blijft aan de top wat operaorkesten in Europa betreft. Geweldig dus!

We krijgen te maken met een prima Don Giovanni (Jean-Sébastien Bou) alsook een indrukwekkende Commendatore (Sir Willard White). Andreas Wolf is een adembenemende Leporello (we hoorden hem al in de Mozartproductie van Haneke vorig seizoen). Jean-Luc Ballestra is een mooie Masetto! Een van mijn favoriete stemmen, Topi Lehtipuu is Don Ottavio. Blij hem weer te zien in Brussel! Bij de vrouwen, die toch wel heel wat werk hebben vinden we enkele uitmuntende stemmen terug. Donna Anna wordt gezongen door de intussen zeer bekende Barbara Hannigan, Donna Elvira wordt gezongen door de zangeres die Cendrillon zong in de Munt, Rinat Shaham en Zerlina wordt vertolkt door een uitstekende Julie Mathevet. Eén voor één stemmen die gerust eens een ariaatje mogen komen zingen onder mijn kerstboom.

Wat de regie betreft valt er veel te zeggen. Om te beginnen: dat Warlikowski zijn eigen inbreng niet schuwt, is duidelijk. Deze productie is donker, en ontdaan van elke frivoliteit. Don Giovanni is een seksverslaafde, en ik heb de indruk dat Warlikowski daarmee teruggaat naar de kern van de zaak. De vraag is wel of de opera hetzelfde idee meegeeft aan de toeschouwer als wanneer bij die kern de humor wordt bijgevoegd die we in de meeste Don Giovanniproducties terugvinden.  Het antwoord is vermoedelijk negatief. De kijker komt uit deze Don Giovanni buiten met een heel wrang gevoel. Warlikowski, die inspiratie zocht in onder andere de film "Shame", projecteert in het begin van de voorstelling enkele pornografische beelden waarin te zien is hoe Don Giovanni zich "vermaakt" met enkele bevallige jongedames, en de rest van de voorstelling is doorspekt met erotische allusies. Wat het decor betreft: alles is clean, en wat mij vooral opvalt is de belichting, en ook de kleurschakeringen in zowel het decor als de kostumering. Ik vind het decor echt mooi om zien! 

Wat zeker is: we krijgen Don Giovanni op een andere manier te zien dan wat we gewend zijn, en dat is op zijn minst interessant te noemen. Warlikowski toont de rauwe realiteit, en confronteert de toeschouwer met onze hedendaagse leefwereld en maatschappij. De zangers zingen niet alleen voortreffelijk maar acteren ook bijzonder goed. Dit maakt deze productie voor mij toch echt wel geslaagd.

Warlikowski is het gewend om kritiek te krijgen. En dat was vandaag niet anders. De curtain call wordt afgesloten met een luid boegeroep wanneer de regisseur het podium opstapt. En dat vind ik niet verdiend. Zelfs al ben ik niet per se een notoire Warlikowski-fan, vind ik het jammer dat het publiek op die manier reageert. Waarschijnlijk is het uit onbehagen. Mij heeft deze man deze keer wél overtuigd. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...