Doorgaan naar hoofdcontent

Ballet: East - Ballet van Vlaanderen - zaterdag 15 april 2017 - Opera Antwerpen

Zoals de meeste lezers van mijn blog wel weten ga ik sinds kort ook geregeld naar balletvoorstellingen. Zonder enige pretentie en zonder mijzelf voor te doen als een grote kenner van het genre, wil ik deze kunstvorm toch meer en meer een vaste plaats geven op mijn blog. Het hoort bij de zoektocht naar schoonheid die we als ieder mens toch wel maken!


(c) Filip Van Roe
De voorstelling "East" heeft een grote indruk op me gemaakt. Ze is onderverdeeld in drie choreografieën die alle drie een link hebben met wat wij het (Midden)-Oosten noemen. Er is Kaash van Akram Khan, een in Londen geboren choreograaf met roots in Bangladesh. Als tweede is er Secus, van Ohad Naharin, een Israëlisch choreograaf. De avond wordt afgesloten met het "Requiem" van Sidi Larbi Cherkaoui, de Belgische choreograaf met Marrokaanse roots. 

Wat deze drie choreografieën duidelijk allemaal op het agenda hebben staan, is het feit dat ze de nadruk leggen op het verbinden van mensen. Het verbinden door middel van bewegingstaal, het uitdrukken van emoties, het lichamelijk contact.

Bij Kaash komen we binnen in een decor van Anish Kapoor. Deze kunstenaar die ondertussen wereldberoemd is creëert een donkere ruimte die doorloopt tot in het oneindige. We ervaren een "zwart gat".  Het doet sterk denken aan Kapoors werk "At the edge of the world" (te bezichtigen in "Het Kanaal", bij Axel Vervoordt, te Wijnegem). Kaash is het eerste grote stuk van Khan. Hij heeft zich laten inspireren door het hindoeïsme, en in het specifiek door Shiva. We krijgen een wervelende opvolging van heel aparte bewegingen te zien. Ondersteund door de muziek van Nitin Sawhney belanden we in een soort trance.

Na Kaash, en een korte pauze is het de beurt aan Ohad Naharins choreografie. Met Secus belanden we in een andere wereld, veel gekleurder en op het eerste zicht "vrolijker" dan die van Kaash. Alle dansers dragen pastelkleurige shirts, en dat geeft een bijzonder mooi totaalbeeld. Ohan Naharin ontwikkelde de danstaal "Gaga", die ondertussen internationaal verspreid is. In het programmaboek lezen we dat "Gaga een manier is om je lichaam te bewegen en een toolbox te ontwikkelen die de dansers toestaat om voorbij zijn of haar limieten te gaan". We merken dat de dansers inderdaad een bijzonder expressieve taal hanteren die we niet dikwijls op die manier tegenkomen. In het stuk Secus zit ook een van de hoogtepunten van de avond: het duet met Philipe Lens en Juliano Nunes: zeer ontroerend, aangrijpend en een knap pamflet dat brandend actueel is, als je het mij vraagt.

Daarna komt het Hermesensemble in de orkestbak zitten onder leiding van Jan Schweiger, voor de uitvoering van het Requiem van Fauré, herwerkt door onze Vlaamse trots Wim Henderickx. Wat we te zien krijgen is adembenemend. Het koor, het kinderkoor en twee solisten van Opera Vlaanderen (Simon Schmidt en Amel Brahim-Jelloul) werken mee aan deze productie. We krijgen een sereen, prachtig gebed te horen én te zien. Het knappe aan dit werk is dat we steeds Fauré blijven horen. Wim Henderickx brengt ode aan een grootmeester! Bijzonder geslaagd, muzikaal, maar ook danstechnisch. Een prachtige choreografie, die hopelijk nog een lang leven beschoren is!

Als ik dit dan zie, ben ik enorm blij dat we zo een tof balletteam hebben in Antwerpen! Bravi!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...