Doorgaan naar hoofdcontent

Joy/B.R.I.S.A (ballet) - vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart 2019 - Ballet Vlaanderen (Antwerpen)

Ballet Vlaanderen zoekt Scandinavische sferen op. Dat is het minst wat je kan zeggen bij de beslissing om twee Zweedse choreografen centraal te stellen in hun programma dat deze dagen wordt gedanst in Antwerpen en daarna Gent. De eerste choreografie, "Joy", van Alexander Ekman drukt pure vreugde uit. Of althans stelt men zich kritisch de vraag hoe je echte vreugde kan uitdrukken en/of we kunnen "spelen" dat we vreugdevol zijn. De vraag wordt ook openlijk aan het publiek gesteld. Het stellen van die vraag is existentieel, en geeft grond aan het stuk, dat staat als een paal boven water. De tweede choreografie van de avond, B.R.I.S.A. van Johan Inger toont ons, met de nodige humor, en een doorgedreven stijl, de ontwikkeling van een zuchtje, tot een gigantische storm. De dansers snakken naar lucht, naar bevrijding, maar trotseren ook de tegenwind, met opgeheven hoofd, en soms moedeloos.


(c) repetitiefoto door Nicha Rodboon

"Joy" is vreugde. Zo letterlijk als het maar zijn kan, maar ook figuurlijk. De dansers drukken hun vreugde, oprecht of niet oprecht uit in een totale chaos, waarna er meer orde in het spel komt en de dames op spitzen een prachtige en krachtige choreografie dansen. Lara Fransen, en Nicha Rodboon, die ook al in mijn vorige recensie naar voren kwamen, blijven me het meeste bij. Wat een absolute power, wat een energie die deze twee dames de zaal in sturen. Ongelooflijk mooi!

Bij de mannen springt Philipe Lens direct in het oog. Hij wordt voorgesteld door de voice-over als een man die graag huppelt en springt. En dat is duidelijk. Deze jonge danser gebruikt al zijn kracht om een geloofwaardig personage neer te zetten. En dat lukt hem vanaf de eerste seconde. Gegniffel in de zaal om de bewegingen van deze topdanser!

Na de pauze staat B.R.I.S.A. op het programma. Daarin staat beweging en wind centraal. We maken kennis met kleine briesjes, maar ook met hevige storm. Dat alles vakkundig uitgebeeld door een schare topdansers. Voor deze choreografie zijn er twee casts voorzien.  Op vrijdag zag ik de ene, op zaterdag de andere. 

Bij de ene cast trekken Lara Fransen en Nicha Rodboon mijn aandacht. De poëzie waarmee deze twee danseressen aan de slag gaan is gewoonweg om bij weg te dromen. 
Samen met Nancy Osbaldeston en Shelby Williams verbeelden ze de schoonheid en de gruwel van de wind. En de vier mannen, Viktor Banka, Claudio Cangialosi, Matt Foley en Mikio Kato staan garant voor topniveau. Ze stellen me nooit teleur!

In de andere cast maken we kennis met Laurine Muccioli, Ruka Nakagawa (topdanseres, als je het mij vraagt!), Nicola Wills en Anastasia Paschali. Er is een andere energie dan in de eerste cast, maar anders wil niet zeggen slechter, uiteraard!

Bij de mannen zien we Brent Daneels, Philipe Lens, Morgan Lugo en Robbie Moore. Philipe Lens en Brent Daneels hebben een bijzonder inlevingsvermogen, dat in deze choreografie nogmaals sterk tot uiting komt. Ze kruipen zo in hun personage, dat het mij écht ontroert. En laat dat nu juist de kracht van dans zijn. Ontroeren, en meevoeren, naar een heel andere wereld. Al is het maar voor even. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...