Doorgaan naar hoofdcontent

La juive - zondag 10 maart en woensdag 13 maart 2019 - Opera Vlaanderen (Antwerpen)

La juive, een opera van Fromental Halévy die in 1835 in première ging, is een monumentaal staaltje grand opéra. De opera is van in het begin niet onbesproken. De thematiek die bolstaat van de religieuze spanningen tussen joden en christenen, zorgde destijds voor heel wat controverse. Tot op vandaag blijft deze opera een delicate kwestie. Ooit werd dit werk zelfs verboden door de nazi's. Dat dit een aangebrand werk is, is dus duidelijk. Getuige daarvan de militaire bescherming en controle voor de deur van de opera in Antwerpen, enkele jaren geleden bij de Antwerpse première van deze productie. Anno 2019 herneemt Opera Vlaanderen deze regie van Peter Konwitschny.

(c) Opera Vlaanderen
Dat deze opera overloopt van religieuze symboliek, is een understatement. La juive vertelt het verhaal van de jodin Rachel (die in wezen als katholiek geboren werd, maar door de jood Eléazar werd geadopteerd en joods opgevoed), die verliefd wordt op Prins Léopold (die zich voordoet als Samuel, een jood, maar eigenlijk zelf christen is). We bevinden ons ten tijde van het Concilie van Konstanz, een periode waarin gemengde huwelijken tot de grootste taboes behoorden. Het verhaal eindigt dan ook zeer tragisch, Halévy doet de grandeur van de 19de-eeuwse opera alle eer aan. 

De stemmen van de avond zijn van topniveau. Eléazar wordt gezongen door Roy Cornelius Smith. Deze zanger heeft geen moeite met de zware rol. Hij katapulteert zijn stem de zaal in alsof het niets is. De rol van zijn dochter Rachel is weggelegd voor Corinne Winters. Deze sopraan is geknipt voor de rol, en slaat het publiek met verstomming bij haar doorleefde interpretatie van de eveneens zware rol van Rachel. Nicole Chevalier ontroert het publiek met haar grappige vertolking van de rol van Prinses Eudoxie. Ze weet als geen ander hoe ze het publiek op haar hand moet krijgen. Enea Scala verzorgt de rol van Prins Léopold en doet dit met verve. Ik hou enorm van zijn timbre. Daarnaast is er nog Brogni, gezongen Riccardo Zanellato: eveneens een topprestatie.

De productie van Konwitschny is er een die je moet meemaken. De zangers van het koor, die een glansrol vertolken in deze productie en, zoals we gewend zijn, op topniveau presteren, begeven zich in de zaal, tussen de mensen, en laten het publiek deel uitmaken van de enscenering. Heel leuk om mee te maken!

Eén minpunt aan deze productie is het lawaai van dirigent Antonino Fogliani. Hij berispt orkestleden op een ongemanierde wijze, begint lijnen mee te zingen, snuift en kucht. Het is als publiek écht niet aangenaam, en zelfs ongemakkelijk om hem bezig te zien tegen zijn orkest. Dat orkest, en dat moet gezegd, presteert op topniveau. Maar laat ons zeggen dat ik niet in de muzikanten hun plaats zou willen zijn. Voor hen is dit geen aangenaam avondje opera, maar lijkt het mij eerder een stressmoment.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...