Doorgaan naar hoofdcontent

Werther - woensdag 16 augustus 2023 - Theater am Kornmarkt - Bregenzer Festspiele (Oostenrijk)

Werther, dé opera van Massenet is een van die opera's waar ik slechts enkele aria's van kende, maar die ik nog nooit integraal had gehoord. Daarom was ik heel blij dat op het programma van de Bregenzer Festspiele plaats werd gemaakt voor dit werk, opgevoerd door de jonge leden van de Operastudio van de Bregenzer Festspiele, waar dit jaar ook drie Nederlandstalige zangers deel van uitmaakten! De Studio geeft hen de gelegenheid om een topwerk in de ideale omstandigheden te kunnen uitvoeren voor een doorgaans geïnteresseerd en enthousiast publiek. Een reden te meer voor mij om naar Bregenz te trekken om dit alles met eigen ogen en oren te aanschouwen!


(c) Bregenzer Festspiele/Karl Forster

Het libretto van Werther is gebaseerd op de briefroman "Die Leiden des jungen Werther" van Johann Wolfgang von Goethe. Na het verschijnen van dit werk, ontstond er in de Duitstalige landen een zelfmoordgolf onder jongeren die het werk lazen en naar voorbeeld van Werther voor de dood kozen. Dat de opera dus geen evident of gemakkelijk thema aankaart, is duidelijk, maar toch slaagt regisseur Jana Vetten erin om met een zekere lichtheid en soms ook humor (in de eerste twee akten) de opera aan te pakken. Mee verantwoordelijk voor die humor zijn niet in het minst de Vlamingen Lucas Cortoos (Le Bailli) en Timothy Veryser (Schmidt) en de Nederlander Raoul Steffani (Johann).

Het is een plezier om dirigente Claire Levacher aan het werk te zien met het Symphonieorchester Vorarlberg, ze articuleert de hele voorstelling lang de volledige tekst mee met de zangers, vooral als ze voor het kinderkoor staat, dat trouwens een mooie prestatie levert! Levacher weet van aanpakken, en dat weerspiegelt zich in een muzikaal heel interessante avond: de stemmen in deze productie zijn van topkwaliteit en het enthousiasme dat van de zangers afstraalt is ronduit aanstekelijk!

Charlotte en Werther worden vertolkt door respectievelijk Kady Evanyshyn en Raúl Gutiérrez. Ik vind deze twee stemmen heel goed gecast, en beiden projecteren hun stem ongelooflijk goed de zaal in. De rol van Sophie wordt gezongen door Sarah Shine, die een meer dan verdienstelijke prestatie levert. Yuriy Hadzetskyy zingt de rol van Albert, en daar is muzikaal niet veel op aan te merken. Zijn dictie echter, zou beter kunnen, maar dat is iets waar zeker aan gewerkt kan worden! Het is een opportuniteit!

En dan zijn er onze twee landgenoten Timothy Veryser (tenor) en Lucas Cortoos (Bariton), vergezeld door Nederlander Raoul Steffani (Bariton). Wat is het een enorm plezier om hen aan het werk te zien in deze productie. Deze zangers stralen van professionaliteit, inlevingsvermogen en vocaal technische superkwaliteiten. Het is zo uniek hen aan het werk te zien in Bregenz. Raoul Steffani was voor mij geen onbekende, hij bevestigt alleen maar zijn kunde en buitengewone vocale kwaliteit. Veryser en Cortoos zag ik in Bregenz voor het eerst, maar ik werd van mijn sokken geblazen door de kwaliteit van hun zang- en acteerwerk. Ik ben enorm trots op dit "trio" Nederlandstaligen die duidelijk indruk hebben nagelaten op mezelf, en op het ganse publiek in Bregenz. Het applaus heeft er niet om gelogen! Het is ook niet voor niets dat deze drie jonge artiesten al enkele prestigieuze prijzen in de wacht hebben mogen slepen omwille van hun vocale kwaliteiten. Hen blijven volgen is dus de boodschap!







Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...