Doorgaan naar hoofdcontent

Recital Alexandre Kantorow en Daniel Lozakovich - vrijdag 29 maart 2024 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de serie "Persoonlijke noot", werden Alexandre Kantorow (piano) en Daniel Lozakovich (viool) uitgenodigd in de voortrefffelijke Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze stelden voor de gelegenheid een prachtig programma samen, waar mijn favoriete vioolsonate deel van uitmaakte. Feest, dus.


(c) Alexandre Kantorow en Daniel Lozakovich

Het concert wordt geopend met een toevoeging in het programma, namelijk een deel uit Peer Gynt van Grieg. Het is de ideale opener voor de derde sonate voor viool en piano op. 45 van dezelfde componist. Deze sonate kan zonder blozen worden gerekend tot een van de mooiste, evenwichtigste werken uit de Scandinavische kamermuziek. Het werd na de première in 1887 al snel wereldwijd opgevoerd. Een soort van melancolie overheerst in dit werk, dat een hele strakke klassieke vorm aanneemt. Lozakovich en Kantorow hebben deze melancolie goed begrepen en voeren dit werk wat mij betreft perfect uit. Wat opvalt is de precisie waarmee deze twee jonge muzikanten samen musiceren.

De tweede sonate die door Kantorow en Lozakovich gekozen wordt is de eerste sonate voor viool en piano op. 105 van Schumann. De componist heeft deze sonate geschreven gedurende vier dagen in september 1851, en zei zelf dat hij erg kwaad was in deze periode. Een tijdje voordien had zich blijkbaar een grote ruzie voorgedaan met de burgemeester van de stad. Of er van die kwaadheid veel te horen is in deze sonate laat ik in het midden, maar in elk geval geven Kantorow en Lozakovich een prachtige interpretatie mee. Kantorows handen lijken wel te zweven boven de toetsen en Lozakovichs techniek is eveneens feilloos.

Na de pauze komt mijn lievelingssonate aan de beurt: de sonate voor viool en piano van César Franck. De componist heeft dit werk opgedragen aan violist Eugène Ysaye, die het ook creëerde in 1886 in Brussel. Gek genoeg heeft het nog een tijdje geduurd eer het werk bij het grote publiek terechtkwam, want het mag echt een vernieuwende hoeksteen genoemd worden in de Franse kamermuziek. Ik ben heel blij te horen dat Kantorow en Lozakovich zulk een verfijnde interpretatie van dit werk laten horen. 

Dit concert wordt besloten met de een bijzonder werk van Brahms. De componist schreef toen hij twintig was, in 1853 een kort werk, een Scherzo, dat eigenlijk als derde beweging bedoeld was voor een sonate waarvan de andere delen gecomponeerd werden door Albert Dietrich en Robert Schumann. Deze sonate droeg de letters F.A.E. (Frei, aber einsam), het devies van de opdrachtgever van het werk. Deze vond uiteindelijk het deel van Brahms het enige dat het waard was om gepubliceerd te worden, en zo gebeurde het dan ook. Later werd de integrale sonate wel teruggevonden en gepubliceerd, maar ze wordt bijna nooit uitgevoerd. Kantorow en Lozakovich breien met deze sonate een spannend einde aan het officiële einde van de avond.

Maar dat is buiten het publiek gerekend dat beide muzikanten meermaals terug op het podium roept. We krijgen twee encores te horen, verfijnd en virtuoos uitgevoerd. Frits Kreislers Liebesleid, en daarna Les feuilles mortes. Het publiek telt haar zegeningen en gaat heel tevreden terug naar huis. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...