Doorgaan naar hoofdcontent

Lorenzo Gatto speelt Beethoven - zondag 9 november 2014 - Bozar

Mijn favoriete violist Lorenzo Gatto bracht net een nieuwe cd uit van Beethovens Vioolconcerto en twee romances van dezelfde componist. Hiervoor werkte hij samen met de jonge dirigent Benjamin Levy en het Orchestre de chambre Pelléas. Het resultaat mag er wezen. Een prachtige, oprechte interpretatie van één van Beethovens mooiste werken. Ik was dan ook heel verheugd om Lorenzo Gatto dit concerto te horen spelen in Bozar, met Jan Willem de Vriend aan het roer en als orkest het Nationaal Orkest van België.

(c) JN Doumont

Het Nationaal Orkest van België, in kleine bezetting, gelukkig, opent het concert met de Ouverture van Lucio Silla (Mozart). Het is meteen duidelijk dat Jan Willem de Vriend hard gewerkt heeft met het orkest. Er lijkt wel een nieuw elan van uit te gaan, misschien zijn de nieuwe gezichten in het orkest de oorzaak. Een mooi afgewerkte ouverture, als inleiding op een overigens heel mooi concert.

Waar ik voor gekomen was, was uiteraard het Vioolconcerto van Beethoven uitgevoerd door Lorenzo Gatto. Dit concerto is zeer bekend en vele interpretaties gingen Lorenzo Gatto voor. Maar wat direct opvalt is de zeer eigen Gatto-dynamiek die de violist in het werk steekt. De eerste beweging (Adagio-Allegro) wordt ingeleid met vijf lichte paukenslagen, waarna het thema wordt ingezet, en de solist pas ettelijke maten later invalt. Deze solopartij staat meteen in contrast met het meeslepende orkestgeluid. Heel fijn vioolspel met een prachtige cadenza naar het einde toe. 

Het tweede deel (Andante con moto) is een deel waarin de solopartij meer opgaat in het orkest. Een hele mooie lijn wordt uitgesponnen. Lorenzo Gatto vindt het perfecte evenwicht met dirigent en orkest. Heel mooi om horen!

Daarna het derde en voor het publiek ook meest bekende deel. Lorenzo Gatto zet in met het thema, het orkest volgt. Krachtige muziek, bijzonder mooi geïnterpreteerd door de solist en dirigent de Vriend.

Na de pauze volgt Symfonie nummer 39 van Mozart. Ook hier merk ik dat de afwerking goed gebeurt. En daar ben ik blij om.

Afwezigen hebben ongelijk, want solisten van eigen bodem die zulke kwaliteit produceren zijn heel zeldzaam. Bravissimo Lorenzo Gatto!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...