Doorgaan naar hoofdcontent

Solorecital Arthur Jussen - vrijdag 14 november 2014 - Tivoli Vredenburg (Leeuwenbergh) Utrecht


Arthur Jussen heeft voor het eerste een volledig solorecital in in elkaar gestoken en dat verdient alle lof. De jonge Nederlandse pianist kiest niet de gemakkelijkste weg. Op het programma staat de sonate nr 62 van Haydn, de bekendste van de reeks, maar zeker niet de eenvoudigste, gevolgd door de 32 variaties in C WoO 80 van Beethoven. Dan volgen enkele dansen van Marko Tajčević. Na de pauze krijgen we Ravel voorgeschoteld: Jeux d'eau, gevolgd door een hoeksteen uit de pianoliteratuur: het Carnaval van Schumann.


(c) Marco Borggreve
Haydn componeerde 66 sonates. De 62ste sonate is de laatste waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat ze gecomponeerd werd door de componist zelf, en bijgevolg is het ook een van de bekendste van zijn sonates. Vooral het laatste deel van de sonate valt op. Het is een complex stuk muziek waarin plaats is voor muzikale verrassingen: chromatiek, plotse stiltes etc.  Arthur Jussen vindt vlot zijn weg in deze prachtige muziek, die bekroond wordt met een enthousiast publiek.

Als de variaties van Beethoven eraan komen verheug ik mij op muzikaal vuurwerk. En wat ik hoopte te horen, kreeg ik ook te horen. Een prachtige interpretatie van de moeilijke variaties die Beethoven op papier heeft gezet. De vingervlugheid en behendigheid die nodig is om dit te spelen vereist opperste concentratie. Iets luchtiger wordt het met de zeven Balkandansen van Tajčević. Prima afsluiter voor het deel voor de pauze.

Na de pauze krijgen we Jeux d'eau van Ravel te horen. We weten al langer dat dit een van de pronkstukken is van Arthur en gelijk heeft hij. Dit is muziek die je hoort als je de hemel binnenkomt: klaterende riviertjes en draaikolkjes, het lijkt wel een echte rivier die voorbijraast. Arthur heeft de juiste spirit te maken om deze Ravel te spelen. Puur genieten!

De hoofdbrok van de avond zit hem in het Carnaval van Schumann. Deze muziek wordt beschouwd als een van de hoekstenen van de pianoliteratuur en bevat enkele zeer ingewikkelde passages. Dat Arthur er voor kiest om dit stuk aan het einde van een overigens moeilijk programma te plaatsen, is op zijn minst heldhaftig te noemen. Een zege voor het publiek! Wat een prestatie.... geen enkele moeilijke passage vertoont moeilijkheden, integendeel, Arthur Jussen slaagt erin zijn eigen finishing touch toe te voegen aan de muziek. Adembenemend!


Arthur Jussen bezorgt het publiek een avond om nooit te vergeten. Zo een moeilijk programma, op wereldniveau, dat verdient een daverend applaus. De afwezigen hadden zoals steeds ongelijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...