Doorgaan naar hoofdcontent

Recital Aaron Pilsan - dinsdag 4 november 2014- Bozar

Elk jaar kiest ECHO, de European Concert Hall Organisation, enkele beloftevolle jonge musici uit, die de kans krijgen om een toer te maken door de prestigieuze Europese concertzalen die bij de organisatie zijn aangesloten. Het is een absoluut unieke kans voor de solisten om promotie te maken, om podiumervaring op te doen, maar het is ook niet te versmaden kans voor het publiek om de grote sterren van de toekomst aan het werk te zien in het begin van hun carrière. Zo ook met Aaron Pilsan, de 19-jarige Oostenrijkse pianist, die onder ander gestudeerd heeft aan het Mozarteum in Salzburg.

(c) Roland Rasemann
Aaron Pilsan is een begaafd pianist. Dat is wel het minste wat je kan zeggen. Zijn programma is er een voor een kennerspubliek, en dat is riskant. Voor de pauze staat de vijfde partita van Bach geprogrammeerd, samen met de Eroica Variaties van Beethoven. Zij die van piano houden kennen deze stukken door en door, en bepaalde critici zitten dan ook op het puntje van hun stoel om alles af te breken. Maar dat afbreken is er voor mij echt niet bij. Integendeel, ik word eerder van dat puntje van mijn stoel geblazen door heerlijk pianospel, zonder franjes. Heel eerlijk, en met een opvallende linkerhand! Pilsan slaagt erin een evenwicht te creëren tussen links en rechts, en slaagt erin alle mogelijkheden van zijn Steinway tentoon te spreiden zonder al te veel theatraliteit. Meer zelfs: deze Eroica Variaties waren een openbaring voor mij; Pilsan heeft ze trouwens op CD opgenomen.

Na de pauze is het tijd voor wat moderner werk. Jörg Widmann componeerde "Elf Humoreske" en daaruit krijgen we enkele extracten voorgeschoteld. Mooi gespeeld, maar mij onbekend, dus reden te meer om alles eens terug te beluisteren. Szymanowski met zijn Métopes is wél bekend, en daarmee maakt deze jonge pianist de juiste keuze. Een vlekkeloos parcours alvorens te beginnen aan het gevaarlijkste stuk van de avond: Chopin.

Ik hou altijd mijn hart vast als jonge pianisten zich wagen aan Chopin. Zoveel "groten" zijn hen voorgegaan, en het lijkt dan ook onmogelijk hen te evenaren, maar dat zal Pilsan worst wezen. Zijn andante spianato et Grande polonaise brillante klinken als kristal in de oren. Heel zuiver pianospel met de juiste inleving. Hier is een wereldster aan het werk.

Het publiek wordt achteraf getrakteerd op de bloedmooie Berceuse van Chopin en de Etude n° 12 (opus 25), mijn lievelingsetude op de koop toe, die bekend staat om haar reeks gebroken akkoorden en dreunende melodie. De kwaliteit van het pianospel blijft vlekkeloos.

Dat deze jongeman aan een grote reis begonnen is, staat vast. En dat het belangrijk is dat het publiek zijn appreciatie uit voor de jonge generatie die zo hard en goed werkt, staat buiten kijf. Over minder dan tien jaar zien we Pilsan terug in Carnegie Hall, zijn palmares aan prijzen en onderscheidingen liegt er alvast niet om. Een prachtig recital om nooit te vergeten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...