Doorgaan naar hoofdcontent

Gustavo Dudamel voor de tweede avond op rij in Brussel! - maandag 12 januari 2015 - Bozar

Voor de tweede avond op rij strandt Gustavo Dudamel met zijn orkest in Bozar. Het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela is eigenlijk een in de positieve zin uit de hand gelopen project dat kadert binnen El Sistema. Dat is een gigantisch netwerk van musici dat ooit heel kleinschalig begonnen is, en nu uitgegroeid is tot een platform waarbij Venezolaanse kinderen, tot de armsten toe, de kans krijgen om zich muzikaal te ontplooien. Instrumenten worden ter beschikking gesteld, en honderden leerkrachten spannen zich dagelijks in om het beste uit de jongeren te halen. Met die achtergrond in gedachten krijgt de concertenreeks van Dudamel een heel ontroerend karakter. Dirigenten als Simon Rattle toonden ook al hun bijzondere interesse voor El Sistema.

(c) Gustavo Dudamel

Na de prachtige Beethoven en Wagner van gisteren trekt Dudamel vandaag heel andere registers open. Voor de pauze drie werkjes van Julian Orbón. Het orkest amuseert zich rot! En het publiek ook. De energie die afstraalt van alle musici op het podium is erg aandoenlijk. En het applaus is in verhouding!

Na de pauze het grote werk: Mahler 5. Deze lange symfonie die op het repertoire staat van elk zichzelf respecterend orkest wordt uitgevoerd met bravoure, en vooral met passie. Iedereen in het groots bezette orkest zet zijn beste beentje voor. Dudamel is ongelooflijk goed. Schoonheidsfoutjes maken het geheel zo menselijk en ontroerend.

Wat het publiek betreft: ik heb nooit ofte nimmer zo een internationaal publiek mogen ontmoeten in Bozar. Voor één keer werd de gemiddelde leeftijd met 35 jaar naar beneden gehaald. En nooit heb ik zo een lang en oorverdovend applaus gehoord in een klassieke concertzaal, als vandaag. Dirigent en orkest krijgen een staande ovatie van meer dan een kwartier, waarbij twee toegiften ten gehore worden gebracht. De Venezolaanse sferen worden opgeroepen, waarbij het publiek nog gekker wordt! Alle muzikanten dansen op het podium, violen en celli tollen in het rond!

Zo blij om dit te zien en mee te maken. Een concert dat in mijn geheugen gegrift blijft staan, zonder enige twijfel. Het menselijk aspect van dit hele gebeuren is ongelooflijk mooi, en doet voor even de kommer en kwel van het menselijk bestaan smelten als sneeuw voor de zon.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...