Doorgaan naar hoofdcontent

Requiem & Krönungsmesse van W.A.Mozart - zondag 17 november (O.L.-Vrouwekerk Wijnegem) en zaterdag 23 november (Carolus Borromeuskerk Antwerpen)

Het Muzikaal Ensemble Alegría uit Wijnegem is al lang geen onbekende meer in het Vlaamse concertmilieu. Het ensemble kiest steevast voor historisch geïnformeerde uitvoeringen, op periode-instrumenten. Samen met het koor Aidomen uit Kalmthout staat Alegría ook dit keer weer garant voor een sfeervol concert van hoog niveau. Op het programma staan de Krönungsmesse en het Requiem van W.A. Mozart. 


(c) Eric Buyssens
De novembermaand is een uitgelezen moment voor een opvoering van het Requiem van Mozart. Deze wereldberoemde dodenmis wordt vaak geprogrammeerd, en desondanks de veelvuldige uitvoeringen blijft dit werk tot de verbeelding spreken. Gezegd moet wel dat niet elke uitvoering van dit werk even goed is: opletten dus bij het maken van de juiste keuzes bij het doorbladeren van klassieke publiciteit. Wat vaststaat, is dat kiezen voor Alegría en/of Aidomen wél steeds garant staat voor kwaliteit. Deze twee koren hebben de handen in elkaar geslagen en geven aan het publiek wat het verwacht: een betoverende concertervaring, niet in het minst omdat de dodenmis wordt vergezeld van een vrolijker werk: de Krönungsmesse.

De eerste uitvoering van dit concert in deze constellatie, heb ik gehoord in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Wijnegem, de thuisgemeente van Alegría. Het concert werd georganiseerd in samenwerking met het Annuntia-Instituut, en de opbrengst was bestemd voor het weeshuis Little Hearts in Cambodja. Deze moderne kerk heeft een vrij droge akoestiek. Dat is dubbel: enerzijds hoor je hoe goed de muzikanten spelen, er gaat geen geluid verloren "in de galm", anderzijds hoor je elk foutje erg goed. Maar van dat laatste is geen sprake. Ik geloof mijn oren niet als ik vaststel dat het koor feilloos door de partituur wandelt van zowel de Krönungsmesse als het Requiem. Het orkest, dat samengesteld werd uit de crème de la crème van musici die de historische muziekpraktijk genegen zijn, uit België en ver daarbuiten, geeft blijk van grote kwaliteit. Dirigenten Kristin Roland (voor de Krönungsmesse) en Mannu Wuyts (voor het Requiem) tonen ons een doorgedreven kennis van dit repertoire en leiden het geheel vlekkeloos. Leuk detail: het orgel dat tijdens de uitvoering gebruikt wordt, is een instrument dat eigenhandig gebouwd werd door  dirigent Mannu Wuyts.

De tweede uitvoering van het concert zie ik in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Een heel andere setting dan de kerk van Wijnegem. Wat mij betreft is het de mooiste kerk ter wereld, samen met de Chiesa del Gesù in Rome (dé Jezuïetenkerk bij uitstek, uiteraard). In deze kerk heerst een andere akoestiek, maar dat is geen probleem voor koor en orkestleden. Ze passen zich probleemloos aan. Het is een hele ervaring om deze twee monumentale werken te horen in deze kerk. Voor deze uitvoering dirigeert Mannu Wuyts de twee werken, omdat dirigent Kristin Roland last minute verstek moet geven wegens een accuut rugprobleem. 

De vier solisten die gekozen zijn voor deze uitvoering weerspiegelen grote klasse. Sopraan Sarah Van Mol, geen onbekende in het klassieke muziekmilieu in het Antwerpse, blinkt uit in precisie. Haar ingetogen interpretatie van het Requiem, is een streling voor het oor. Voeg daar de souplesse aan toe die ze eens te meer aan de dag legt in de Krönungsmesse en je krijgt vuurwerk. Aina Callaert is een alt waar ik hele avonden naar zou kunnen luisteren. Haar inlevingsvermogen en haar prachtige stem maken van haar partij in de twee Mozartwerken een feest. Robert Luts (tenor) en Dries De Crom (bas) vullen het rijtje aan met hun doorleefde interpretaties.

Het moet gezegd: je hoort niet elke week een concert van deze superieure kwaliteit. Dirigenten Kristin Roland en Mannu Wuyts verdienen groot applaus omwille van de grote kwaliteit die zij behalen met niet-professionele koorleden. Er zijn veel professionele muzikanten die jaloers mogen zijn om met zo een goede koren samen te werken. Proficiat!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...