Doorgaan naar hoofdcontent

BALLET: Jewels -zondag 2 maart 2025 - Het Nationale Ballet - Amsterdam

Het was jaren geleden dat het ballet "Jewels" van George Balanchine nog eens werd opgevoerd bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Dit ballet, waarin de dansers zijn gekleed als juwelen, maar dat volgens de choreograaf zelf niets met juwelen te maken heeft, ging in première op 13 april 1967 in New York en werd toen voorgesteld als het eerste "verhaalloze" avondvullende ballet. Dat het verhaalloos is, doet geen afbreuk aan de kwaliteit ervan, integendeel: Jewels bestaat in feite uit drie choreografieën die elks een heel speciek karakter hebben: Emeralds, Rubies en Diamonds.

(c) Hugo Thomassen - Het Nationale Ballet

Eigenlijk maken we in Jewels kennis met  drie danstradities. Het zijn drie tradities die Balanchine na aan het hart liggen en die een invloed hebben gehad op zijn ganse carrière.

Allereerst is er Emeralds, waarin de dansers in groene tinten zijn aangekleed, en waarin het publiek kennismaakt met Romantische, Franse ballet. Het wordt volledig gedanst op muziek van Gabriel Fauré met delen uit Pelléas et Mélisande en Shylock. De prachtige kostuumontwerpen van Barbara Karinska springen direct in het oog: de dansers zijn écht juweeltjes om naar te kijken! Wat mij heel moeilijk lijkt aan dit ballet zijn de trage, heel gecontroleerde bewegingen. Daarvoor heb je sterke dansers nodig. En die heeft Het Nationale Ballet zeker in huis! Fantastisch om zien!

Na een korte pauze krijgen we Rubies te zien. De dominante kleur in dit ballet is rood! Het is een  superdynamisch, flitsend ballet op muziek van Stravinsky. Balanchine wilde niet dat dit ballet geassocieerd zou worden met een typisch Amerikaanse stijl, hij wilde alleen de muziek van Stravinsky in dans omzetten. Desalniettemin proeft het publiek bij deze uitvoering door overigens weer zeer sterke solisten, van een soort Amerikaanse Broadwaysfeer. Heel aanstekelijk allemaal! Wat leuk is om zien, is dat in deze choreografie enkele "a-typische" bewegingen worden gebruikt, die je niet direct zou verwachten bij klassiek ballet, maar dat maakt het des te meer interessant!

Daarna krijgen we het typisch Russische Diamonds te zien, op muziek van Tsjaikovski, een ongelooflijk mooie choreografie waarin een witte acte verwerkt zit. Een prachtige afsluiter van een adembenemende balletnamiddag!

Het sobere decor van Toer van Schayk en het lichtwerk van Bert Dalhuysen accentueren eens te meer de dansers en hun bewegingen. Het is een prachtige aanvulling op de beweging die op het podium te zien is. Wat het repetitieproces betreft: alle repetities werden geleid door dansers die zelf jarenlang met Balanchine gewerkt hebben en dat maakt het eindresultaat nog specialer. Het Balletorkest onder leiding van Fayçal Karoui is weer in topvorm, zo zijn we het gewend en zo hebben we het graag!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...