Het was jaren geleden dat het ballet "Jewels" van George Balanchine nog eens werd opgevoerd bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Dit ballet, waarin de dansers zijn gekleed als juwelen, maar dat volgens de choreograaf zelf niets met juwelen te maken heeft, ging in première op 13 april 1967 in New York en werd toen voorgesteld als het eerste "verhaalloze" avondvullende ballet. Dat het verhaalloos is, doet geen afbreuk aan de kwaliteit ervan, integendeel: Jewels bestaat in feite uit drie choreografieën die elks een heel speciek karakter hebben: Emeralds, Rubies en Diamonds.
(c) Hugo Thomassen - Het Nationale Ballet |
Eigenlijk maken we in Jewels kennis met drie danstradities. Het zijn drie tradities die Balanchine na aan het hart liggen en die een invloed hebben gehad op zijn ganse carrière.
Allereerst is er Emeralds, waarin de dansers in groene tinten zijn aangekleed, en waarin het publiek kennismaakt met Romantische, Franse ballet. Het wordt volledig gedanst op muziek van Gabriel Fauré met delen uit Pelléas et Mélisande en Shylock. De prachtige kostuumontwerpen van Barbara Karinska springen direct in het oog: de dansers zijn écht juweeltjes om naar te kijken! Wat mij heel moeilijk lijkt aan dit ballet zijn de trage, heel gecontroleerde bewegingen. Daarvoor heb je sterke dansers nodig. En die heeft Het Nationale Ballet zeker in huis! Fantastisch om zien!
Na een korte pauze krijgen we Rubies te zien. De dominante kleur in dit ballet is rood! Het is een superdynamisch, flitsend ballet op muziek van Stravinsky. Balanchine wilde niet dat dit ballet geassocieerd zou worden met een typisch Amerikaanse stijl, hij wilde alleen de muziek van Stravinsky in dans omzetten. Desalniettemin proeft het publiek bij deze uitvoering door overigens weer zeer sterke solisten, van een soort Amerikaanse Broadwaysfeer. Heel aanstekelijk allemaal! Wat leuk is om zien, is dat in deze choreografie enkele "a-typische" bewegingen worden gebruikt, die je niet direct zou verwachten bij klassiek ballet, maar dat maakt het des te meer interessant!
Daarna krijgen we het typisch Russische Diamonds te zien, op muziek van Tsjaikovski, een ongelooflijk mooie choreografie waarin een witte acte verwerkt zit. Een prachtige afsluiter van een adembenemende balletnamiddag!
Het sobere decor van Toer van Schayk en het lichtwerk van Bert Dalhuysen accentueren eens te meer de dansers en hun bewegingen. Het is een prachtige aanvulling op de beweging die op het podium te zien is. Wat het repetitieproces betreft: alle repetities werden geleid door dansers die zelf jarenlang met Balanchine gewerkt hebben en dat maakt het eindresultaat nog specialer. Het Balletorkest onder leiding van Fayçal Karoui is weer in topvorm, zo zijn we het gewend en zo hebben we het graag!
Reacties
Een reactie posten