Doorgaan naar hoofdcontent

Rigoletto - zondag 11 mei 2014 - De Munt/La Monnaie

Rigoletto. Ik zag deze opera voor het eerst in Wenen, in de Volksoper. De opera werd toen in het Duits gezongen (een bevreemdende ervaring, want sommige grote aria's werden wél in het Italiaans gezongen). Vandaag zag ik na jaren terug een Rigoletto, dit keer in "originele" versie, in de Munt. Aan het roer van het schip: maestro Rizzi.


(c) Bernd Uhlig

De invulling van de cast van deze Rigoletto heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Heel wat zieke zangers en de nodige vervangingen zorgen ervoor dat het voor de cast extra moeilijk en spannend is om in deze productie te zingen. Van dit alles is echter niets te merken tijdens de voorstelling: alles loopt gesmeerd en de zangers leveren uitmuntend werk.

Robert Carsen, operaregisseur bij uitstek, levert een bijzondere productie. Hij verplaatst de wereld van Rigoletto naar die van een circus. Een letterlijk circus dan. Want natuurlijk zit er hier ook wel ergens een dubbele bodem in verstopt, genre "Het leven is een circus". Als publiek zit je als het ware in de circustent, en ben je getuige van alle gebeurtenissen, vanop de eerste rij.

Dimitris Tiliakos zet een adembenemende Rigoletto neer. Hij is letterlijk een "clown", de incarnatie van het verdriet achter het masker. Een bijzonder personage in deze regie.

Anne-Catherine Gillet zingt de rol van Gilda. In het begin overtuigt ze mij niet zo, maar na de pauze lijkt het wel of er een andere zangeres op het podium staat. Het is haar ook volledig vergeven: de afgelopen dagen heeft ze zeer veel op het podium gestaan om haar zieke collega op te vangen! Haar onzekere indruk van de eerste acte smelt als sneeuw voor de zon en ze zet een geweldige prestatie neer, net als de Duca di Mantova, gezongen door Arturo Chacón-Cruz, een prachtige tenor! Verschillende kleinere rollen worden verzorgd door onder andere Roberto Cavotta en de immer fantastische Carole Wilson (Giovanna).

Ik was enorm verbaasd om een Rigoletto te zien in deze context, maar het werkt. Zoals het vaak "werkt" bij Carsen.  De circuswereld is ideaal om het verval van de Rigoletto in uit te beelden, soms heel plastisch. Zo is er de finale scène, waarin Rigoletto het lijk van zijn dochter beweent en beseft dat "de val" niet groter kan zijn, en waar een acrobate een val maakt van bovenaan de scène, gewikkeld in een doek. Een enorm sterk beeld, dat nog lang op mijn netvlies gebrand zal zijn. Dat de vloek Rigoletto klein krijgt is duidelijk. Bijgevolg is het moeilijk om zonder krop in de keel buiten te komen uit deze voorstelling.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...