Doorgaan naar hoofdcontent

Requiem van Verdi - zaterdag 17 mei 2014 - De Doelen Rotterdam

Toen vrienden mij voorstelden om mee te gaan naar het Requiem van Verdi in De Doelen was ik dadelijk enthousiast. Toen ik vernam dat Yannick Nézet-Séguin zijn eigen orkest, het Rotterdams Philharmonisch zou dirigeren, én dat het Collegium Vocale ook van de partij zou zijn, veranderde dat concertticketje in eens staafje goud. Dit is namelijk één van die concerten die ik voor geen geld ter wereld zou willen missen.

(c) Yannick Nézet-Séguin


Het Requiem van Verdi wordt door sommige mensen zonder blikken of blozen een opera genoemd. Het is wel waar dat er een zeker operatief element zit in dit werk. Verdi heeft de Latijnse dodenmis, waarin het superbombastische "Dies Irae" tot op het einde herhaald wordt, herwerkt tot een soort miniatuuropera, waarbij je soms vergeet dat het om een mis gaat. Zo theatraal en uitbundig, maar ook heel ingetogen en fijn, op andere momenten.

Zoals we van Nézet-Séguin gewend zijn, verloopt alles op wieltjes. Deze dirigent is een plezier om naar te kijken, zijn energieke en duidelijke directie wordt door iedereen op prijs gesteld, niet in het minst door de mensen van zijn orkest, de Rotterdam Philharmonic, die bijzonder mooi gespeeld hebben.

Een pluim voor de vier solisten! Camilla Nylund is een sopraan met een bijzonder grote stem, die heel wat ervaring heeft als Wagnerzangeres. Ze laat zien wat ze in haar mars heeft en blaast bij momenten het publiek gewoonweg omver! Karen Cargill, de naar mijn mening een wel héél diepe mezzostem bezit, wekt de indruk. En bij de mannen luisteren we naar tenor Bryan Hymel en Mikhail Petrenko. Een mooie aanvulling van het rijtje prachtige solisten.

En dat stukje chauvinisme in ieder van ons wordt opgewakkerd bij het aantreden van het Collegium Vocale. Ze blijven het doen! Wat een koor! Wat een finesse. De stille passages zijn het meest indrukwekkend! 

Bravo aan iedereen voor een concert van wereldformaat. Wat kan ik mezelf blij stemmen dat ik er bij mocht zijn!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...