Doorgaan naar hoofdcontent

Faust (Gounod) - zondag 18 mei 2014 - De Nationale Opera Amsterdam

Faust van Gounod, een opera die volzit van beroemde (wedstrijd)aria's en deuntjes die iedereen meezingt, wordt eigenlijk niet zo vaak integraal opgevoerd. Reden te meer dus om naar Amsterdam af te zakken om eens te kijken hoe die volledige opera nu eigenlijk écht in elkaar zit. Marc Minkowski dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

(c) Nationale Opera & Ballet (Nederland)


Een schare aan uitmuntende solisten rukt aan. Irina Lungu zingt Marguerite, Michael Fabiano is Faust. Het moet gezegd: deze twee stemmen stralen wereldklasse uit. Mikhail Petrenko is een verdienstelijke Méphistophélès. Maar wat jammer is: acteren is er op deze zondag niet bij. De regie is er op gemaakt om continu, tot op het hyperkinetische toe "beweging" te veroorzaken, maar de zangers krijgen amper de kans om te bewegen, althans in het deel voor de pauze. 

Na de pauze wordt het beter: de personages worden scenisch gezien dieper uitgewerkt, maar deze keer overdrijft men tot op het lachwekkende toe. Het koor wordt te pas en te onpas gebruikt als levend decor. De Walpurgisnacht is een orgie, uitgebeeld op een totaal chaotische en ook wel erg ouderwetse manier. Deze scène, die misschien wel de sleutelscène is van het hele werk, zou zoveel kunnen betekenen, maar het mondt uit in een gemiste kans. Trouwens, deze scène is plagiaat. Olivier Py deed het hen al voor.

Een gemiste kans, inderdaad, voor het regiecollectief La Fura dels Baus, vertegenwoordigd in dit geval door Àlex Ollé. Wat Ollé probeert te bereiken met deze regie, is me echt niet duidelijk. En blijkbaar kan ook niemand het uitleggen. Zou hij het zelf wel weten? Faust is een soort superwetenschapper met een supercomputer, waaruit vrouwen voortkomen met gigantische borsten. Het hele opzet van de regie wordt daarrond opgebouwd. Glazen kooien komen uit de lucht, Een vrouw wordt opgezet op sterk water, enz. Het klinische en wetenschappelijke aspect is een poging tot psychologische diepgang van het Faustpersonage, dat veel meer is, me dunkt, dan een createur van vrouwen met een boezem van hier tot in Amerika. 

Dit is één van die voorstellingen waarin cultureel snobisme hoogtij viert. Je mag dit niet slecht vinden, want dan ben je dom, of dan hoor je niet bij het clubje. Ik hoorde duidelijk niet bij het clubje van de 1631 andere mensen in de zaal die niet konden stoppen met bravo roepen. 

Blij dat ik deze voorstelling gezien heb, ben ik wel. Ook als iets me niet bevalt, wil ik er over mee kunnen praten, op een gegronde wijze. Wat wel vaststaat: de finale scène deed me wel iets, en de muziek maakt veel goed. Maar ik vind het jammer dat ik in een operazaal moet zitten, met mijn ogen dicht.








Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...