Doorgaan naar hoofdcontent

Jan Lisiecki speelt Mozart - zondag 19 oktober 2014 - Philharmonie Köln

Desondanks treinstakingen in Duitsland is het me toch gelukt aanwezig te zijn op een concert waar ik al maanden naar uitkeek. Jan Lisiecki, ondertussen uitgegroeid tot een heuse ster aan het klassieke muziekfirmament, speelt Mozarts 21ste pianoconcerto, in de Philharmonie in Köln (en deze zaal is een première voor mij!), samen met een orkest bij uitstek, de Camerata Salzburg, onder leiding van wereldberoemd dirigent Louis Langrée. En dat het de moeite was om tot in Duitsland te gaan voor dit concert, staat buiten discussie.


(c) Jan Lisiecki

Het concert wordt geopend met "Le tombeau de Couperin" van Ravel, in de versie voor orkest uit 1919.  Het is een bijzondere opener voor een concert dat voor de rest rond Mozart draait. Langrée toont zich direct van zijn beste kant. De Camerata Salzburg, ooit in het leven geroepen op de Salzburger Festspiele, is een prima orkest, gespecialiseerd in voornamelijk Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert. Idealiter is het orkest zoals Mozart het voorzag: eerder klein. Teveel worden pianoconcerto's van Mozart opgevoerd met een te groot concert. Niet vandaag dus. Vandaag gebeurt alles zoals het hoort. En dat belooft vuurwerk!

Jan Lisiecki treedt aan, zet zich achter de vleugel en Langrée zet het eerste deel, de Allegro Maestoso in met gemoedelijke tred. De muzikanten genieten duidelijk van het uitvoeren van deze muziek en dat is ook voor het publiek een plezier om te zien en horen. Wanneer Jan Lisiecki zijn eerste lijnen inzet verschijnt er een immense glimlach op het gezicht van Louis Langrée. "Dat zit heel erg goed", hoor je hem denken tot in de zaal! En dat het goed is, is ontegensprekelijk. De finesse en de toucher waarmee Lisiecki speelt is van wereldkwaliteit. Dat we te maken hebben met een uitzonderlijk pianist behoeft geen betoog. 

De tweede beweging is nog indrukwekkender dan de eerste. De Andante is met een gevoeligheid gespeeld die overslaat op het publiek. Het zenuwachtige gehoest van sommige mensen in de zaal (waarover zelfs bordjes hangen in de hal met de vraag om alstublieft een bonbon te eten in plaats van lawaai te zitten maken) valt stil. "Hier gebeurt iets", heb ik bij mezelf gedacht. En wàt er dan juist gebeurt, laat ik over aan de kracht van de muziek.

De derde beweging, Allegro vivace assai is het sprankelde einde van deze mooie concerto. Laten we ook de twee cadenzen die het stuk rijk is niet vergeten. Lisiecki tovert iets wonderbaarlijk uit zijn mouw. Hij speelt als toegift nog een Chopin. Het publiek weet er wel weg mee!

Na de pauze begint harpiste Ulrike Mattanovich als soliste aan twee dansen van Debussy, samen met het orkest. Daarna speelt de Camerata nog de korte Pariser Sinfonie van Mozart.

Een heel geslaagd concert met als hoogtepunt één van mijn meest geliefde muzikanten! Mijn zondag kan ik elk geval al niet meer stuk!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...