Doorgaan naar hoofdcontent

deFilharmonie speelt Stravinsky - zaterdag 11 oktober 2014 - deSingel Antwerpen

Stravinsky is een omstreden componist. Iedereen kent zijn naam, of heeft er op zijn minst toch al eens over gehoord, maar weinigen kennen echt veel van zijn muziek. Op enkele wereldberoemde zaken na, waaronder Le Sacre du Printemps, is er niet veel blijven hangen in de collectieve muziekgeschiedenis. Philippe Herreweghe durft het aan om met deFiharmonie en het Collegium Vocale een volledig programma op te bouwen rond deze 20ste-eeuwse componist.

Het eerste deel van de avond wordt gewijd aan "The Dove descending breaks the air", een lofzang, gevolgd door Threni: Id est lamentationes Jeremiae prophetae. Het moet gezegd: deze muziek is niet alleen aartsmoeilijk voor de muzikanten maar ook voor het publiek. Hier en daar is een zucht hoorbaar. Mensen willen of kunnen zich blijkbaar niet echt openstellen voor dit soort van klankvermenging. De doorgedreven atonaliteit van Stravinsky's muziek is hevig. Maar het orkest en de solisten leveren een prachtige prestatie. De moeilijkheid van de muziek wordt nog extra benadrukt door het feit dat de solisten bij momenten een stemvork bovenhalen om op hun juiste toon te kunnen inzetten. Deze solisten zijn Christina Landshamer (sopraan), Ewa Wolak (mezzo), Maximilian Schmitt (bas), Florian Boesch (bas), David Soar (bas) en een van mijn favoriete tenoren, Magnus Staveland. Alle solisten verdienen groot applaus voor de grote dosis concentratie die bij dit soort muziek te pas komt.


(c) Magnus Staveland


Na de pauze staan nog drie stukken geprogrammeerd, die iets toegankelijker zijn voor het publiek. Het gaat om de "Choral-variationen ûber das Weihnachtslied 'Von Himmel hoch komm' ich her'", variaties van Stravinsky op een Choral van Bach. Deze muziek is dan wel toegankelijker, toch heb ik een wrang gevoel bij de Stravinskyversie van deze Bach. Zolang Stravinsky zijn eigen ding doet, vind ik dat heel erg interessant. Maar ik vrees dat hij met zijn bewerking van Bach de mist ingaat, net zoals de bewerking van de Monumentum pro Gesualdo die daarna opgevoerd wordt.

Het wordt dus terug interessanter op het einde van het concert bij de Requiem Canticles. Deze negen korte interventies vormen samen het Requiem dat ook op de begrafenis van Stravinsky werd gespeeld. Het positieve van dit Requiem is dat de luisteraar minder verloren loopt in de muziek. De structuur van het Requiem is over het algemeen gekend en dat geeft uiteraard een goede houvast. Een prachtig moment in dit concert is het moment waarop de xylofoon en de klokken ingezet worden, voor een uitbeelding van de doodsklokken. 

Een heel interessant concert, met een misschien toch wel wat overladen programma...al is het luisteren naar deze muziek, een kwestie van gewenning.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...