Het programma dat de twee broers hebben gekozen is er eentje om U tegen te zeggen. Uitgerekend op Paasmaandag krijgen we een evenwichtig programma te horen, waarin één sleutelwoord centraal staat: energie. De energie van een Beethoven, van een Milhaud en Say, van Chopin, Schumann, Mahler, maar ook van de hedendaagse componist Hanna Kulenty, die zelfs mee in de zaal zit om de première van haar werk VAN uit 2014 te horen, op Nederlandse bodem.
De Sonate in D opus 6 van Beethoven is de opener van het concert. Arthur en Lucas Jussen zetten meteen de toon van een hoogstaand concert. Na deze Beethoven staat Darius Milhaud op het programma. Altvioliste Dana Zemtsov, die uit een familie van altviolisten komt en Arthur Jussen brengen de Sonate nr. 1 voor altviool en piano. Resultaat is een prachtig staaltje twintigste-eeuwse muziek. Het was de eerste keer voor mij om Dana Zemtsov aan het werk te horen, en wat was dat een openbaring!
Dan spelen Arthur en Lucas Jussen "VAN", een werk voor piano gecomponeerd door Hanna Kulenty (1961). Een prachtige compositie die bestaat uit drie delen, waarvan het eerste en het laatste rustige deel als een brug moeten gezien worden over het omstuimige middelste deel, aldus Lucas Jussen, die wat duiding brengt bij het werk vooraleer het uit te voeren. Een terecht applaus voor de pianisten én de componist, die een ruiker bloemen in ontvangst mag nemen.
En voor de pauze eindigen violist Raúl Suárez en Lucas Jussen met de Sonata opus 7, geschreven in 1997 door Fazil Say. Prachtige muziek waarbij op sommige momenten de piano wordt geprepareerd, om zo de nodige sfeer en geluidseffecten te creëren. Het is écht adembenemend om zien hoe de twee muzikanten in totale symbiose dit werk uitvoeren. Het publiek houdt dan ook zijn adem in, en kan zich niet bedwingen om tussen twee delen al een applaus te geven! De energie en kracht van de muzikanten lokt dit uit!
Na de pauze spelen Arthur en Lucas Jussen 3 nocturnes van Chopin. Ook hier tonen de twee broers zich van hun beste kant. Evenwichtig uitgevoerde nocturnes, met net dat tikkeltje "Jussen" hier en daar. Heel ontroerend!
Nadien spelen Lucas Jussen en Harriet Krijgh het Adagio en Allegro opus 70 voor cello en piano, van Schumann. Harriet Krijgh is naderhand een grote carrière aan het opbouwen in binnen-en buitenland, en voor mij was het een unieke kans om haar eens buiten Youtube aan het werk te zien. Ik keek echt uit naar een live-optreden van haar, en ik moet zeggen: ze heeft mij niet teleurgesteld. Integendeel: wat een présence, wat een klankkleuren, wat een dynamiek. Deze celliste verdient alle lof, en het is een waar genoegen om haar aan het werk te zien samen met Lucas Jussen. Een Schumann die zonder meer op cd kan gezet worden om vereeuwigd te worden, en om nog vaak naar te luisteren!
Eindigen doet Arthur Jussen met de strijkers in het Pianokwartet in a van Mahler. Adembenemend slot met het grote repertoire: Mahler is niet van de poes!
En om het publiek helemaal opgewekt naar huis te sturen volgt er nog een bis, waarbij Arthur Jussen instaat voor de ... percussie! Een geweldige afsluiter voor een concert dat nog heel lang zal nazinderen.
Vanaf nu mag Paasmaandag traditioneel Jussendag worden. Ik ben in elk geval van de partij!
Reacties
Een reactie posten