Doorgaan naar hoofdcontent

Lucas en Arthur Jussen & Friends - Paasmaandag 6 april 2015 - Tivoli Vredenburg Utrecht

Op Paasmaandag vond in Utrecht een concert plaats waar ik al meer dan een jaar geleden een ticket voor kocht. De titel "Lucas en Arthur Jussen & friends" doet natuurlijk elk muziekliefhebber popelen van ongeduld. Lucas en Arthur Jussen creëerden hun eigen festivalnamiddag met enkelen van hun muzikale vrienden. Resultaat is een concert op topniveau, waarbij we kennis mogen maken met het neusje van de zalm wat betreft aanstormend klassieke muziektalent!


(c) Raúl Suárez (c) Arthur en Lucas Jussen (c) Harriet Krijgh (c) Dana Zemtsov

Het programma dat de twee broers hebben gekozen is er eentje om U tegen te zeggen. Uitgerekend op Paasmaandag krijgen we een evenwichtig programma te horen, waarin één sleutelwoord centraal staat: energie. De energie van een Beethoven, van een Milhaud en Say, van Chopin, Schumann, Mahler, maar ook van de hedendaagse componist Hanna Kulenty, die zelfs mee in de zaal zit om de première van haar werk VAN uit 2014 te horen, op Nederlandse bodem.

De Sonate in D opus 6 van Beethoven is de opener van het concert. Arthur en Lucas Jussen zetten meteen de toon van een hoogstaand concert. Na deze Beethoven staat Darius Milhaud op het programma. Altvioliste Dana Zemtsov, die uit een familie van altviolisten komt en Arthur Jussen brengen de Sonate nr. 1 voor altviool en piano. Resultaat is een prachtig staaltje twintigste-eeuwse muziek. Het was de eerste keer voor mij om Dana Zemtsov aan het werk te horen, en wat was dat een openbaring!

Dan spelen Arthur en Lucas Jussen "VAN", een werk voor piano gecomponeerd door Hanna Kulenty (1961). Een prachtige compositie die bestaat uit drie delen, waarvan het eerste en het laatste rustige deel als een brug moeten gezien worden over het omstuimige middelste deel, aldus Lucas Jussen, die wat duiding brengt bij het werk vooraleer het uit te voeren. Een terecht applaus voor de pianisten én de componist, die een ruiker bloemen in ontvangst mag nemen.

En voor de pauze eindigen violist Raúl Suárez en Lucas Jussen met de Sonata opus 7, geschreven in 1997 door Fazil Say. Prachtige muziek waarbij op sommige momenten de piano wordt geprepareerd, om zo de nodige sfeer en geluidseffecten te creëren. Het is écht adembenemend om zien hoe de twee muzikanten in totale symbiose dit werk uitvoeren. Het publiek houdt dan ook zijn adem in, en kan zich niet bedwingen om tussen twee delen al een applaus te geven! De energie en kracht van de muzikanten lokt dit uit!

Na de pauze spelen Arthur en Lucas Jussen 3 nocturnes van Chopin. Ook hier tonen de twee broers zich van hun beste kant. Evenwichtig uitgevoerde nocturnes, met net dat tikkeltje "Jussen" hier en daar. Heel ontroerend!

Nadien spelen Lucas Jussen en Harriet Krijgh het Adagio en Allegro opus 70 voor cello en piano, van Schumann. Harriet Krijgh is naderhand een grote carrière aan het opbouwen in binnen-en buitenland, en voor mij was het een unieke kans om haar eens buiten Youtube aan het werk te zien. Ik keek echt uit naar een live-optreden van haar, en ik moet zeggen: ze heeft mij niet teleurgesteld. Integendeel: wat een présence, wat een klankkleuren, wat een dynamiek. Deze celliste verdient alle lof, en het is een waar genoegen om haar aan het werk te zien samen met Lucas Jussen.  Een Schumann die zonder meer op cd kan gezet worden om vereeuwigd te worden, en om nog vaak naar te luisteren!

Eindigen doet Arthur Jussen met de strijkers in het Pianokwartet in a van Mahler. Adembenemend slot met het grote repertoire: Mahler is niet van de poes!

En om het publiek helemaal opgewekt naar huis te sturen volgt er nog een bis, waarbij Arthur Jussen instaat voor de ... percussie! Een geweldige afsluiter voor een concert dat nog heel lang zal nazinderen. 

Vanaf nu mag Paasmaandag traditioneel Jussendag worden. Ik ben in elk geval van de partij!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Karen Su en Ruben Plazier in recital - vrijdag 7 februari 2025 - Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge

Het Concertgebouw van Brugge bezit een prachtige kamermuziekzaal. Het was dan ook een erg mooie gelegenheid om hier twee topmuzikanten aan het werk te zien. Karen Su en Ruben Plazier, die al lang een duo vormen en zowel samen als apart de grootste podia aandoen, brengen een prachtig programma, dat voorafgegaan wordt door het optreden van één van hun leerlingen (Su en Plazier hebben zelf een Academie opgericht waar ze jong talent willen helpen in het vergaren van podiumervaring). De jonge violist Lucas Tzeng maakt zijn Europese debuut in Brugge! (c) Karen Su en Ruben Plazier De 10-jarige Lucas Tzeng mag de spits afbijten en voert samen met Ruben Plazier het Präludium en Allegro in de stijl van Pugnani uit. Het werd geschreven door F. Kreisler en is een prachtig werk om aan het publiek te tonen waartoe Lucas Tzeng in staat is. Hij zorgt voor een feilloze uitvoering van het stuk en het publiek reageert enthousiast. We krijgen niet elke dag zo een jong toptalent te zien. Voor mij was het i...