Doorgaan naar hoofdcontent

Der König Kandaules - vrijdag 25 maart 2016 - Opera Vlaanderen (Antwerpen)

Der König Kandaules... de titel van een werk dat menig mens de wenkbrauwen doet fronsen. Wie heeft er ooit al van dit werk gehoord? Dat is een goede vraag, want het zijn er niet veel. Zemlinsky componeerde dit werk op de vooravond van de tweede wereldoorlog, maar toen hij stierf in 1942 had hij slechts één derde van de orkestpartituur uitgeschreven. Het zou nog tot in 1966 duren dat men op basis van vele notities die hij maakte de volledige partituur kon reconstrueren.


(c) Annemie Augustijns
Dit werk, dat volledig doorgecomponeerd is en dus een echte rollercoaster van opeenvolgende motieven en elementen bevat, is een werk dat soms aan Wagner doet denken. Het is duidelijk waar Zemlinsky zijn mosterd heeft gehaald, zonder te imitatief op te treden. Er zit wel duidelijk een eigen inbreng in zijn muziek, waarvan, het moet gezegd, de moeilijkheidsgraad hoog ligt. Dmitri Jurowski is duidelijk in zijn element bij het dirigeren van deze partituur. Het orkest is in goede vorm.

En wie er nog schittert, zijn de zangers. Ze zetten topprestaties neer. Top, omdat dit werk zo weinig is opgevoerd dat er weinig voorbeelden of aanknopingspunten zijn. De zangers zijn dus voor een groot stuk op zichzelf aangewezen. En dat werpt in dit geval zijn vruchten af. Dmitri Golovnin is een indrukwekkende Kandaules. Mede dankzij het decor projecteert zijn stem recht de zaal in. Een groot volume bereikt onze oren, net zoals sopraan Elisabet Strid die op haar best is in de hoge noten van de partituur. Wat een adembenemende sopraan! Gidon Saks schittert als Gyges.

Over de regie van Andrij Zholdak valt veel te zeggen. Of ook niet, want het is een staaltje absurd theater waarbij het publiek van de ene verbazing in de andere valt.  We kijken in het hoofd van de personages en zien wat ze denken, en we keren eveneens terug naar wat gebeurde vóór de feiten waarover de opera gaat. Zholdak situeert het verhaal in een huis, waar elke kamer zijn functie heeft. Veel blijft er echter niet over eind staan, want hoe meer we het einde van de opera naderen, hoe meer we in contact komen met het verval en de decadentie van de mini-samenleving in het huis. 

Opmerkelijk detail: het kruisbeeld dat aan de muur genageld hangt is het rekwisiet dat het langste standhoudt, maar er uiteindelijk ook moet aan geloven. Dat de scène een stort is op het einde van de voorstelling, is een understatement. En dat een San Severia meer is dan een plant die dient als gordijn voor een raam, is mij ook duidelijk geworden.

Dit is een productie die je om muzikale en theatrale redenen moet gezien hebben. Al wordt er wel aangeraden om niet té ver na te proberen denken over de link tussen beeld en geluid! Absoluut de moeite!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...