Doorgaan naar hoofdcontent

Recital Grigory Sokolov - woensdag 2 maart 2016 - Bozar

Grigory Sokolov, dé pianist. Dé poëet. De man van wie velen geen hoogte krijgen. Een man met een mateloos talent. Een levende mythe. En zo kunnen we nog uren doorgaan. Krantenkoppen liegen er niet om: Sokolov is een levende legende. Het was dan ook onontbeerlijk om op zijn recital aanwezig te zijn in Bozar en ik moet zeggen: hij overtrof mijn verwachtingen. Dat het goed zou zijn, wist ik op voorhand, maar dat ik zo ontroerd zou zijn door zijn optreden had ik niet kunnen denken. 



(c) Grigory Sokolov
Sokolov geeft al jaren alleen maar solorecitals. Hij heeft er ook een punt van gemaakt om geen studio-opnames meer te maken. Wat we van hem ontdekken op (vaak slecht opgenomen) cd's is dus maar een fractie van wat we in de concertzaal te horen krijgen. 

Het vooropgestelde programma is er eentje van grote kwaliteit. Sokolov bepaalt zijn programma steeds zeer precies. Gedurende zes maanden verschijnt hij niet op het podium, om daarna zes maanden rond te trekken met zijn recital.

Het programma vangt aan met de Arabeske op. 18 van Schumann. Wat meteen opvalt is de gigantische finesse, en de enorme gelaagdheid in zijn pianospel. Als je niet beter zou weten zou je denken dat je naar een quatre-mains zit te luisteren. Zo volledig, zo bestudeerd is zijn pianospel. Grigory Sokolov laat het publiek geen kans om luidkeels te beginnen hoesten. Zijn Arabeske loopt bijna naadloos over in de Fantasie op. 17 eveneens van Schumann. Herhaaldelijk bedenk ik bij mezelf dat dit één van de meest aangrijpende concertervaringen uit mijn geschiedenis is.

Na de pauze speelt de virtuoos twee nocturnes van Chopin die eveneens bijna ongemerkt overgaan in de sonate nummer 2, met de fameuze dodenmars. Die speelt Sokolov op een heel speciale manier. Weeral zijn precisie, een perfecte frasering en bloedmooi pianospel de codewoorden.

Het publiek krijgt er niet genoeg van en roept Sokolov meermaals terug, en hij lijkt er zelf niet genoeg van te krijgen. Als toegiften speelt hij de 3 moments musicaux (D780) van Schubert, de Prélude op25 (nr 15) van Chopin, de regendruppelprelude dus, een Mazurka van Chopin en een prelude van Debussy uit het tweede boek.

Zoals ik al zei vond ik dit recital echt adembenemend. Het heeft me naar de keel gegrepen, en dat is waar muziek toe dient: even vergeten dat er buiten de concertzaal nog een andere wereld op je wacht, of net niet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Théotime Langlois de Swarte en het Orkest van de achttiende eeuw - donderdag 13 februari 2025 - De Doelen (Rotterdam)

Théotime Langlois de Swarte is al lang geen onbekende meer in het klassieke muziekcircuit. Deze jonge Franse violist staat bekend om zijn haarfijne uitvoeringen, zijn vlekkeloze interpretaties en zijn originaliteit. Het is fantastisch om hem in De Doelen Rotterdam aan het werk te zien als violist, maar ook als dirigent. Beide rollen passen hem als gegoten! (c) Janko Duinker Van originaliteit gesproken: Langlois de Swarte heeft met het Orkest van de achttiende eeuw een prachtig programma uitgedokterd. Het programma bevat vooral muziek van Joseph Bologne, de "Chevalier de St-Georges". Deze weinig bekende componist was de eerste componist van Afrikaanse afkomst die voet aan wal kreeg in het Europese klassieke muziekveld.  We horen voor de pauze werk het vioolconcerto n° 3 van Mozart. Théotime Langlois de Swarte heeft, met de viool in de hand, de leiding over het prachtige Orkest van de achttiende eeuw. De muzikanten voelen zich als een vis in het water bij het prachtige (voor he...

Maria Warenberg, Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen - zondag 30 maart 2025 - Tivolivredenburg Utrecht

In het kader van de zondagconcerten in Tivolivredenburg Utrecht, stelden Maria Warenberg (mezzosopraan), Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano) een prachtig programma samen. De mooie kamermuziekzaal van Tivolivredenburg, de Hertz-zaal, leent zich perfect voor het trio, dat niet alleen muzikaal maar ook familiaal met elkaar verbonden is. Het is een unieke gelegenheid om deze drie jonge artiesten samen aan het werk te zien! In het recital van de drie jonge toptalenten worden heel wat verrassende componisten ten gehore gebracht. Het concert wordt geopend door Alexander Warenberg met een indrukwekkende uitvoering van de Sarabande uit Bach’s Cellosuite nr. 3. Zijn vertolking is doordrenkt met emotie, wat de diepgang van dit werk alleen maar ten goede komt. Vlak daarna speelt hij samen met Nikola Meeuwsen het Allegro moderato uit Haydns Celloconcert nr. 2. Beide musici tonen hun uitzonderlijke talent: Warenberg slaagt erin de juiste intensiteit voor dit prachtige stuk te vind...

Recital Nikola Meeuwsen - dinsdag 15 april 2025 - Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam

In het kader van de "Amsterdam Piano Series" en in aanloop naar zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, speelde pianist Nikola Meeuwsen een indrukwekkend recital in de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. De pianist stelt een zeer uitdagend programma samen van heel uiteenlopende componisten. Een waar feest voor de pianoliefhebber! (c) Foppe Schut Nikola Meeuwsen kiest voor de prachtige Ballade n° 3 van Chopin. Deze indrukwekkende compositie droeg Chopin op aan een van zijn leerlingen. Deze ballade werd al van meet af aan beschouwd als een van Chopins absolute meesterwerken. In de Gazette musicale schreef recensent Maurice Bourges, in 1842, dat deze Ballade "vertaalde poëzie was, maar dan wel een superieure vertaling door middel van noten". Nikola Meeuwsen doet deze beschrijving alle eer aan in een prachtige uitvoering van dit moeilijke werk. Hij weet het publiek meteen voor zich te winnen met zijn fijngevoelige uitvoering en muzikale zeggingskracht. Da...